Un ghetar de pe Mont Blanc se poate prabusi oricand. Italienii au inceput evacuarea

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:10
6609 citiri
Un ghetar de pe Mont Blanc se poate prabusi oricand. Italienii au inceput evacuarea
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatile italiene au inchis drumurile si au evacuat mai multe cabane, dupa ce expertii au avertizat ca o parte dintr-un ghetar de pe Mont Blanc (Muntele Alb) s-ar putea prabusi.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheata se pot desprinde din ghetarul Planpincieux, de pe varful Grandes Jorasses, au precizat oficialii citati de BBC.

Primarul orasului italian Courmayeur a punctat ca incalzirea globala este responsabila de "schimbarea muntelui".

Masivul Mont Blanc are 11 varfuri care depasesc 4.000 m in Franta si Italia, acestea atragand sute de mii de turisti anual.

Marti, primarul Stefano Miserocchi a semnat un ordin de inchidere a drumurilor din Val Ferret, de pe partea italiana a Mont Blanc, dupa ce specialistii au avertizat ca o sectiune a ghetarului aluneca cu viteze de 50-60 cm pe zi.

El a precizat ca zonele rezidentiale sau unitatile turistice nu sunt in pericol, dar cabanele de munte din zona Rochefort au fost evacuate ca masura de precautie.

"Asta demonstreaza, inca o data, faptul ca muntele trece printr-o perioada de schimbari majore din cauza factorilor climatici si, prin urmare, este deosebit de vulnerabil", a declarat Miserocchi pentru presa italiana.

Expertii au punctat ca este imposibil de spus cand anume se va prabusi ghetarul.

Ghetarul Planpincieux a fost monitorizat indeaproape inca din 2013 in incercarea de a stabili frecventa cu care se topeste gheata. Autoritatile avertizeaza insa ca nu exista un sistem care sa si stabileasca o data anume.

Sursa citata aminteste de un incident din august 2018, cand un cuplu in varsta a fost ucis in apropiere de Planpincieux, in Courmayeur, dupa ce masina lor a ajuns de pe drum intr-o vale, in timpul unei alunecari de teren. Sute de persoane au fost evacuate atunci, iar unele dintre ele chiar cu elicopterul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#ghetar topit mont blanc , #incalzire globala