Tanara de 16 ani care le-a spus liderilor lumii, in fata, ca fie sunt ignoranti, fie de-a dreptul malefici (Video)

Luni, 23 Septembrie 2019, ora 20:24
21268 citiri
Tanara de 16 ani care le-a spus liderilor lumii, in fata, ca fie sunt ignoranti, fie de-a dreptul malefici (Video)
Foto: captura video

Greta Thunberg, adolescenta suedeza de 16 ani, care a ajuns in Statele Unite traversand Atlanticul la bordul unei ambarcatiuni care nu polueaza, a venit luni, in fata a peste 60 de lideri din intreaga lume adunati in cadrul Summitului Climatic de la ONU, pentru a le transmite fara niciun fel de ocolisuri ca generatiile viitoare asteapta de la ei masuri concrete pentru mediu iar lipsa lor ii face fie ignoranti, fie de-a dreptul malefici.

"Mesajul meu e ca suntem cu ochii pe voi", si-a inceput tanara discursul, in timp ce din sala au izbucnit rasete si aplauze.

Insa urmatoarele cuvinte ale Gretei le-a ingheatat zambetul liderilor lumii.

"Este total gresit, eu nu ar trebui sa fiu aici! Ar trebui sa fiu la scoala, de cealalta parte a Oceanului. Si cu toate astea tot voi veniti la noi, tinerii, pentru speranta. Cum indrazniti?! Mi-ati furat visele si copilaria cu vorbele voastre goale si totusi eu sunt una dintre cei norocosi. Oamenii sufera, oamenii mor si ecosistemele noastre sunt in colaps. Suntem la inceputul unei extinctii in masa si voi vorbiti doar despre bani si povesti despre cresteri economice eterne. Cum indrazniti?!

Pentru mai mult de 30 de ani, stiinta a dat dovezi clare. Cum indrazniti sa va faceti ca nu vedeti si sa veniti aici si sa spuneti ca ati luat masuri suficiente cand politicile si solutiile necesare nu se vad nicaieri la orizont?!

Spuneti ca ne auziti si ca intelegi urgenta, dar indiferent cat de suparata si furioasa sunt nu vreau sa cred asta, pentru ca, daca intr-adevar ati inteles gravitatea situatiei si tot esuati in a actiona, atunci sunteti malefici si asta refuz sa cred!", le-a spus, abia abtinandu-si lacrimile Greta Thunberg zecilor de lideri din sala.

Noi suntem asteroidul. Pamantul e mistuit de sute de mii de incendii sau inecat de ploi torentiale (Galerie video)

Ea le-a demolat si planurile actuale expuse, aratand ca ele nu fac decat sa paseze generatiilor viitoare toata responsabilitatea.

"Ideea populista a injumatatirii emisiilor de carbon in 10 ani ne da doar o sansa de 50% de a mentine cresterea temperaturii sub pragul de 1,5 grade, peste care se declanseaza reactii in lant ireversibile, dincolo de orice control. 50% poate fi acceptabil pentru voi, dar aceste cifre se bazeaza pe faptul ca generatia mea va disipa sute de miliarde de tone din dioxidul vostru de carbon, cu tehnologii care abia exista in acest moment.

Asadar, un risc de 50% este inacceptabil pentru noi, cei care va trebui sa traim cu consecintele. Cum indrazniti sa va prefaceti ca asta poate fi reparat cu atitudinile de pana acum si niste solutii tehnice?!

Nu vor fi solutii sau planuri prezentate in concordanta cu cifrele de azi, pentru ca ele sunt mult prea grave si voi nu aveti inca maturitatea sa le recunoasteti.

Ne dezamagiti. Dar tinerii incep sa inteleaga tradarea voastra. Ochii viitoarelor generatii sunt atintiti asupra voastra si daca alegeti sa ne dezamagiti in continuare va spun ca nu va vom ierta niciodata. Nu va vom lasa sa scapati cu asta. Aici tragem linia. Lumea se trezeste si schimbarea vine, fie ca va place sau nu!", si-a incheiat discursul Greta Thunberg, tanara care a inspirat sute de milioane de tineri din intreaga lumea sa iasa in strada pentru a cere liderilor lumii sa lucreze pentru viitorul lor si al planetei.

La Summitul Climatic de luni si-a facut aparitia si presedintele american, Donald Trump, chiar daca initial anuntase ca nu va participa. El a ajuns insa dupa discursul Gretei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Greta Thunberg discurs ONU summit clima, #Greta Thunberg mesaj lideri lume malefici , #incalzire globala