Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mediu > incalzire globala
A   A   A

Studiu initiat de romani: Nivelul oceanelor creste indiferent de masurile impotriva incalzirii globale

Studiu initiat de romani: Nivelul oceanelor creste indiferent de masurile impotriva incalzirii globale
Foto: Arhiva Pixabay
O echipa internationala de cercetatori, printre care se afla si doi romani, un profesor asociat al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca si o absolventa a acestei universitati, estimeaza ca nivelul apei marilor si oceanelor ar putea sa creasca in continuare si in conditiile stabilizarii nivelului de dioxid de carbon si aplicarii unor masuri de combatere a incalzirii globale.

"Studiul initiat de Oana Dumitru (prim autor), doctorand la Universitatea South Florida (absolvent si fost colaborator al UBB), si de Bogdan P. Onac (autor corespondent), profesor la Universitatea South Florida (si profesor asociat al UBB), a fost realizat in colaborare cu cercetatori de la University of New Mexico, Universitat de les Illes Baleares si Columbia University si publicat in ultimul numar al revistei Nature, una dintre cele mai importante publicatii stiintifice din lume.
Cercetatorii au descoperit ca, in urma cu 3 milioane de ani, nivelul apei marilor era cu aproximativ 16 metri peste cel inregistrat in prezent, fapt care poate sta la baza predictiilor legate de evolutia posibila pentru perioada viitoare", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de UBB.

Potrivit autorilor studiului, reconstituirea nivelului marii din anumite perioade din trecut in care temperaturile globale au fost mai ridicate decat in prezent poate ajuta specialistii sa estimeze cat de repede si cat de mult va creste nivelul marii in viitor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!
"Noi putem si trebuie sa folosim experienta perioadelor calde din trecut pentru a ne pregati pentru ceea ce va urma si pentru a face predictii care sa ne ajute sa raspundem incalzirii globale din prezent; in conditiile in care peste o treime din populatia globului traieste la mai putin de 50 de kilometri de o mare sau de un ocean, chiar si cresteri de o jumatate de metru sau un metru devin problematice. (...)

Noi am realizat aceste reconstituiri utilizand un tip de speleoteme (stalagmite, stalactite etc.) cu morfologie distincta care se formeaza doar in pesteri litorale. Am colectat astfel de speleoteme din pestera Artŕ situata in nord-estul insulei Mallorca (Spania).

Fiind localizata la mai putin de 100 m de tarmul Mediteranei, aceasta pestera a fost inundata in trecut de fiecare data cand a crescut nivelul marii. Fiecare stagnare a apei marii la un anumit nivel pentru cel putin cateva sute de ani a lasat "urme" in pestera, respectiv repere morfologice", declara prof. Bogdan P. Onac.
Cea mai relevanta proba are 3,3 milioane de ani

Cercetatorii spun ca una dintre cele mai relevante probe colectate are o varsta de 3,3 milioane de ani, fiind situata intr-un interval de interes foarte mare pentru comunitatea stiintifica, intrucat temperatura medie anuala a Pamantului era, in acea perioada, cu 2-3 grade Celsius mai ridicata decat valorile actuale, iar concentratia dioxidului de carbon atmosferic era similara celei inregistrate in prezent.

"Au fost colectate 6 probe din astfel de nivele care se afla astazi intre 22 si 32 de metri deasupra nivelului prezent al marii. Prin masuratori radiometrice cu metoda uraniu-plumb am obtinut varste cuprinse intre 4,4 si 3,3 milioane de ani in laboratorul de datare de la University of New Mexico, unde am lucrat sub indrumarea prof. Yemane Asmerom si Victor Polyak", a declarat Oana Dumitru.
Concluziile studiului arata ca, si in conditiile stabilizarii nivelului de dioxid de carbon din atmosfera, este probabil ca nivelul marilor sa continue sa creasca cel putin pana la nivelul atins in trecut.

Cercetatorii iau in calcul si posibilitatea ca acest nivel sa fie depasit in timp (intr-o perioada care ar putea fi de ordinul sutelor sau al miilor de ani), ca o consecinta a expansiunii apei din oceane ca urmare a cresterii continue a temperaturilor.

"Rezultatele noastre indica un nivel al marii cu 16 m mai ridicat decat in prezent intr-un astfel de scenariu din trecut. De aceea, aceasta perioada este folosita ca analog pentru a intelege si a estima cat de repede va creste nivelul marii in viitor, in conditiile incalzirii globale care afecteaza planeta noastra.
Desi prin acest studiu noi nu facem vreo predictie privind cresterea nivelului marii in viitor, rezultatele noastre vor fi de mare folos modelatorilor care estimeaza potentialele scenarii", adauga autorii studiului publicat de revista Nature.

Citeste si:
Experiment sustinut de Bill Gates: Un nor chimic urias care sa combata incalzirea globala, dar cu posibile consecinte "ingrozitoare"O padure a crescut in mijlocul unui stadion si ne transmite un mesaj (Video)Noi suntem asteroidul. Pamantul e mistuit de sute de mii de incendii sau inecat de ploi torentiale (Galerie video)Perspectiva sumbra pentru Marea Bariera de CoraliOceanele, surse de viata pe Terra, sunt pe cale sa devina cei mai mari dusmani ai omeniriiFara indoiala, clima se schimba. In Marea Britanie, asa ceva nu s-a intamplat de 120 de milioane de ani!
Facebook ShareTweet
 Marti, 10 Septembrie 2019, ora 15:58

 Articol citit de 3643 ori

Citeste si: