O destinatie de vis, sufocata de turisti

Miercuri, 07 August 2019, ora 14:18
7487 citiri
O destinatie de vis, sufocata de turisti
Foto: Arhiva Pixabay

Portugalia se afla in criza de ani de zile, iar sumele tot mai ridicate care ajung in tara datorita turistilor sunt mai mult decat binevenite. Din nefericire, turismul de masa creeaza probleme ecologice grave.

Turismul aduce mai multi bani decat oricand in capitala Portugaliei. In 2018, in jur de 30 de milioane de persoane au venit cu avionul la Lisabona, inregistrandu-se o crestere record de 81% in ultimii cinci ani.

In noul port pentru vase de croaziera al Lisabonei acosteaza anual peste 300 de giganti ai oceanelor. Pentru 2019 se estimeaza un total de 600.000 de pasageri care vor vizita capitala Portugaliei in timpul unei croaziere. Dar succesele din turism nu aduc doar bani, ci si probleme ecologice grave, de care nu vrea sa se ocupe nimeni.

"Altfel decat in cazul aeroportului de la Frankfurt, la Lisabona nu exista aprope deloc restrictii pentru zborurile de noapte. Iar putinele restrictii care exista in privinta numarului de zboruri nu sunt respectate", spune Francisco Ferreira de la organizatia ecologista Zero.

Zgomotul e greu de suportat. Ecologistii au masurat 66,2 decibeli noaptea (in loc de cei 50 care sunt permisi) si 74,5 ziua (in loc de 65) intr-un cartier din Lisabona, la marginea caruia se afla universitatea.

"Inainte de a ateriza, avioanele duduie la doar cateva sute de metri deasupra caselor localnicilor. Mai ales vara, in sezonul de varf, oamenii nu au nici macar un minut de liniste", deplange Francisco Ferreira. In plus, localnicii sufera de pe urma emisiilor avioanelor.

Turismul agraveaza problemele ecologice

Nici localnicii care locuiesc la celalalt capat al Lisabonei, pe malul raului Tejo, nu traiesc mai sanatos. Acolo a fost construit in urma cu doi ani un terminal modern pentru vase de croaziera, o investitie de peste 50 de milioane de euro.

In ceea ce priveste poluarea cu dioxid de sulf si particule fine de praf, portul din Lisabona e pe locul sase in Europa. Vasele de croaziera care sosesc pe tarmurile Portugaliei - al caror numar creste constant gratie succeselor intregistrate de turismul portughez - emit cu 86% mai mult dioxid de sulf decat toate masinile care circula prin tara.

"Intre timp, Lisabona a devenit o destinatie si mai populara decat Barcelona pentru croaziere", explica Ferreira. "Dar fiecare vas care ajunge in acest port inseamna poluare si prea multa galagie in centrul istoric."

Autoritatile si politicienii nu par la fel de ingrijorati. "Cu toate ca Guvernul vorbeste mereu despre sustenabilitate si neutralitatea emisiilor, nu indrazneste sa ia masuri in domeniul ecologiei", crede Francisco Ferreira.

Turismul aduce peste 15 miliarde de euro anual, iar tara aflata in criza de multi ani are nevoie de acesti bani. In aceste conditii, se mai inchide un ochi cand nu sunt respectate regulamentele privind protectia mediului.

Masurarea calitatii aerului? Sigur, daca plateste UE

Statul nu intreprinde destul pentru a proteja sanatatea cetatenilor portughezi, critica ecologistii. In multe alte porturi, vasele de croaziera pot fi conectate la reteaua publica de curent electric, pentru a reduce zgomotul si gazele de esapament, dar acest lucru nu-i posibil la Lisabona.

Statiile de masurare a calitatii aerului urmeaza sa fie introduse de abia dupa ce Uniunea Europeana le va solicita si le va subventiona. Cu toate ca, aproape zi de zi, un vas de croaziera acosteaza la Lisabona, statul si primarul capitalei incearca in continuare sa atraga si mai multe vase.

Situatia e si mai dificila in zona aeroportului, aflat aproape in mijlocul orasului, mult prea mic pentru numarul de zboruri. Chiar daca zgomotul avioanelor care decoleaza si aterizeaza se aude aproape neintrerupt in timpul zilei, frecventa lor urmeaza sa creasca in continuare: in curand, vor ateriza la doar cateva minute distanta.

"Adesea, noaptea au loc peste 30 de decolari si aterizari, desi sunt permise doar 26", spune Francisco Ferreira. "Tot mai multi localnici vin la noi sa se planga de aceste evolutii."

Plangerile nu prea au efect. Ministerul Marii, care raspunde de portul din Lisabona, declara ca toate reglementarile sunt respectate. Iar Ministerul Mediului nu comenteaza criticile in legatura cu zborurile de noapte si nivelul periculos al poluarii, ci transmite doar ca autoritatile se ocupa de respectarea legilor.

Aeroport nou, greseli vechi

"Planurile pentru cel de-al doilea aeroport al Lisabonei reflecta atitudinea Guvernului cand e vorba de proiecte din turism si ecologie", critica Ferreira. Acesta urmeaza sa fie construit la marginea unei rezervatii naturale importante, pe malul de sud al raului Tejo. "Studiul ecologic care tocmai a fost prezentat nu mentioneaza propunerile alternative."

Cu 50 de milioane de euro, aeroportul suplimentar in favoarea caruia a optat Guvernul va fi mai ieftin decat un nou aeroport de dimensiuni mari. Desi studiul releva ca exista o serie de probleme ecologice, printre care zgomotul de pe urma caruia vor suferi oamenii din orasele invecinate, planurile de constructie au fost aprobate.

Rezultatele acestea pot fi contestate public. Organizatia ecologica Zero a facut-o deja. "Vom lupta pana la capat impotriva acestei solutii daunatoare pentru mediu", promite Francisco Ferreira, "chiar daca se pare ca nu avem sanse prea mari."

Jochen Faget

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Portugalia sufocata turisti , #poluare