Panouri solare pentru apa calda vs. panouri solare fotovoltaice

Advertorial
Vineri, 18 August 2017, ora 10:54
91850 citiri
Panouri solare pentru apa calda vs. panouri solare fotovoltaice

(P) Este important sa intelegem ca tehnologia pentru panourile solare de apa nu este aceeasi cu tehnologia panourilor solare fotovoltaice. Principiul de functionare de baza pentru ambele panouri solare este acelasi. Ele absorb energia bruta de la soare si o convertesc in energie utilizabila. Diferenta principala intre panourile solare fotovoltaice si panourile solare pentru apa calda se regaseste in modalitatea de functionare.

Panoul fotovoltaic se bazeaza pe efectul de conversie a unui foton (unitatea de masura a luminii) care la impactul cu o suprafata fabricata din materiale special care genereaza un electron. Panoul solar pentru apa calda, pe de alta parte, utilizeaza lumina solara pentru a incalzii un lichid (poate fi apa sau alte lichide)

Conversia unui foton are loc doar pe anumite materiale numite semiconductori (cum ar fi siliconul - mono-cristalin, policristalin si amorf) care dupa niste proceduri chimice, permite generarea unui curent electric prin expunere la lumina. Acesti semiconductori sunt asezati in staturi subtiri ce formeaza nucleul celulei solare, care este elementul de baza a panoului fotovoltaic ce produce un curent direct.

Celulele solare sunt integrate in structuri mai mari numite panouri solare fotovoltaice prin care se pot obtine valorile dorite de curent si voltaj. Folosind invertoare curentul direct este transformat in curent alternativ utilizat in gospodarii.

Principiul de functionare a panourilor solare pentru apa calda este mult mai putin sofisticat, dar la fel de folositor pentru generarea de energie utilizabila ca si in procesul fotovoltaic. Aceasta conversie are loc in diferite echipamente ce depind de temperatura la care fluidele utilizate se pot incalzii. Sistemele solare pentru apa calda utilizate in gospodarii pot reduce costul cu electricitatea avand in vedere ca incalzirea apei calde se efectueaza direct de la soare si apoi apa calda este stocata in boilere speciale.

Sistemele cu panouri fotovoltaice produc electricitate direct cu ajutorul energiei solare. Exista 2 tipuri de sisteme fotovoltaice: On-Grid (legate la retea) si Off-Grid (independente pe baterii). Primele ofera posibilitatea de a fi conectate la reteaua nationala de electricitate si astfel se poate utiliza energia solara pe timpul zilei iar pe timpul noptii sa se utilizeze energia din retea. Sistemele Off-Grid ofera independenta energetica dar pentru acesta sunt necesare bancuri de baterii ce sunt incarcate pe timp de zi si utilizate pe timp de noapte.

Sistemele solare pentru apa calda sunt utilizate de cele mai multe ori pentru incalzirea apei. In general ele functioneaza combinat cu centralele termice (gaz, lemne, peleti) care incep sa functioneze cand temperatura in boiler scade sub o anumita valoare. Prin urmare aceste sisteme pot furniza apa calda pe tot parcursul unui an chiar si in zonele reci. Sistemele solare se pot utiliza si pentru incalzirea gospodariilor dar aceasta practica este mai rara si este folosita in tarile nordice mai mult.

Atat sistemele fotovoltaice cat si sistemele solare pentru apa calda pot oferi independenta energetica sau termica si pot fi o solutie de incredere mai ales in zonele izolate unde nu exista posibilitatea de a conecta gospodaria la retelele nationale de electricitate sau gaz si astfel se poate asigura confortul necesar a unei case de vacante beneficiind de apa calda, electricitate pentru iluminat, televizor, telefon sau alti consumatori cum ar fi pompa apa.

Echipa EcoSolaris.ro va poate oferi mai multe detalii atat despre panourile fotovoltaice cat si despre cele solare pentru apa calda.

Pentru mai multe detalii vizitati magazinul online https://shop.ecosolaris.ro sau contactati-ne la telefon: 0721 723 063 / 0742 297 715.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#panouri fotovoltaice, #panouri solare incalzit apa , #panouri fotovoltaice