Orasele isi fac gradini aproape de cer. Facturi mai mici pentru proprietari, printre avantaje

Duminica, 29 Martie 2015, ora 06:38
5859 citiri
Orasele isi fac gradini aproape de cer. Facturi mai mici pentru proprietari, printre avantaje
Foto: Scott Torrance Landscape Architect (ESRI Canada)

Beneficiile acoperisurilor verzi sunt recunoscute din ce in ce mai mult, iar orase si tari din intreaga lume si-au propus sa si le insuseasca.

Cel mai recent este cazul Frantei, unde Parlamentul tocmai a aprobat o lege prin care se prevede acoperirea partiala fie cu panouri solare, fie cu plante a cladirilor nou construite in zone comerciale, scrie Quartz.

Dincolo de factorul estetic, se considera ca acoperisurile vii au un rol in reducerea problemelor privind infiltratiile, prin absorbtia apei de ploaie. De asemenea, acestea favorizeaza biodiversitatea, constituind habitate pentru micile vietuitoare urbane, si ajuta la combaterea "efectului de sera".

Nu in ultimul rand, minimalizeaza cantitatea de energie folosita de cladiri pentru a regla temperatura.

Cu mult in urma unor tari europene precum Germania sau Danemarca in ceea ce priveste dezvoltarea de tehnologii verzi, Parisul actioneaza pentru reducerea decalajului. Luna trecuta, au fost instalate turbine eoliene chiar in Turnul Eiffel si se doreste reducerea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cate 25% pana in 2020.

Franta obtine din centrale nucleare aproximativ 80% din electricitatea pe care o foloseste.

Masuri similare au fost puse in aplicare, de cativa ani, si in alte parti ale planetei.

In 2009, Toronto a devenit primul oras din America de Nord in care acoperisurile verzi au fost declarate obligatorii pentru mai multe tipuri de cladiri nou construite, cu anumite specificatii, noteaza City Lab.

Asociatia Green Roofs for Healthy Cities anunta in toamna anului 2011 ca noile cerinte au dus, printre altele, la crearea a 125 de locuri de munca cu norma intreaga in procesul de productie, proiectare, instalare si intretinere.

Foto: City Lab

De asemenea, de la intrarea in vigoare a deciziei, au fost realizate noi acoperisuri verzi cu o suprafata totala de peste 111.000 de metri patrati si cu capacitatea de a capta anual peste 12.000 de metri cubi de ape pluviale, a mai aratat asociatia.

Totusi, remarca The Globe and Mail, in pofida ideii romantice de gradini luxuriante in cer, cele mai multe acoperisuri verzi sunt monoculturi modeste cu plante perene joase, rezistente la seceta si caldura.

Controverse la New York

Acesta este motivul pentru care proiecte asemanatoare din orasul New York, unde fostul primar Michael Bloomberg a oferit facilitati fiscale pentru constructia de acoperisuri verzi, au fost considerate mai putin reusite.

Intr-un articol din 2013, Scientific American arata ca cercetatorii incearca sa identifice care sunt cele mai potrivite plante pentru acest tip de realizare.

Vegetatia pentru acoperis trebuie sa fie capabila sa supravietuiasca unor conditii de mediu in general dificile. Astfel, se folosesc in cele mai multe cazuri plante din genul sedum, cu prea putine beneficii. Afirmatiile sunt contrazise insa de reprezentantii companiilor din domeniu.

In Copenhaga, acoperisurile verzi sunt obligatorii din 2010. De atunci, au rasarit astfel de oaze pe case, pe hoteluri, pe cladiri oficiale etc., se arata intr-un reportaj Public Radio International.

Acoperisul noii Arhive Nationale Daneze, de marimea unui teren de fotbal, arata ca o pajiste.

Foto: TFI group

Acoperisul verde -- azotea verde -- din gradina botanica a parcului Chapultepec din Mexico City este, ca multe altele de acest fel, rezultat al eforturilor metropolei de a combate poluarea, noteaza The Guardian.

Foto: The Guardian

In 2013, Secretariatul de mediu al orasului a cheltuit aproape un milion de dolari pentru proiectele azoteas verdes, care au vizat spitale, scoli si cladiri guvernamentale, suprafata totala a acoperisurilor verzi depasind 20.000 de metri patrati. Pentru 2014 au fost prevazute investitii mai mari cu un sfert.

Si autoritatile din Syndney au anuntat anul trecut o initiativa menita sa duca la raspandirea acoperisurilor verzi in marile orase australiene.

Gradini la inaltime in Romania

In Romania au loc activitati de gradinarit urban la inaltime. In Cluj, membrii unei asociatii au amenajat o gradina de legume pe acoperisul unei fabrici. Un asemenea proiect a avut loc si in Capitala, fiind derulat de mai multi voluntari pe terasa Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

Doi bucuresteni si-au transformat acoperisul propriei locuinte intr-un colt de natura.

Flori-de-colt pe acoperis. Si-au facut gradina pe casa, in Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#acoperis verde, #gradini acoperis orase , #verde