Locuitorii Groenlandei sunt traumatizati de schimbarile climatice: Nivel ridicat de alcoolism si rate uriase de sinucidere

Luni, 12 August 2019, ora 17:05
8427 citiri
Locuitorii Groenlandei sunt traumatizati de schimbarile climatice: Nivel ridicat de alcoolism si rate uriase de sinucidere
Foto: Arhiva Pixabay

Criza climatica provoaca niveluri de stres si anxietate fara precedent in randul locuitorilor din Groenlanda, care se lupta sa gaseasca o cale de mijloc intre impactul traumatic al incalzirii globale si modul lor de viata traditional.

Primul sondaj national care analizeaza impactul incalzirii globale asupra oamenilor, publicat luni de The Guardian, dezvaluie ca peste 90% dintre locuitorii intervievati accepta pe deplin ca exista o "criza climatica".

Totodata, 76% sustin ca s-au confruntat cu efectele incalzirii globale in viata de zi cu zi: de la a face fata calatoriilor periculoase pe gheata - din cauza ca se topeste - pana la eutanasierea cainilor care trag sania, din motive economice ce tin de iernile mai scurte.

Studiul a fost realizat de Centrul pentru stiinta datelor sociale al Universitatii din Copenhaga, Institutul Kraks Fond pentru Cercetari Economice Urbane si Universitatea din Groenlanda.

In cadrul sondajului a fost intervievata 2% din populatie, acoperind o zona de aproape trei ori mai mare decat Franta. Un studiu echivalent in Marea Britanie ar implica un esantion de aproape un milion de cetateni, ca idee.

Sursa citata mai noteaza ca insula se confrunta cu unele dintre cele mai acute probleme sociale din lume, precum un nivel ridicat de alcoolism sau rate uriase de sinucidere.

Potrivit autorului principal, Kelton Minor, sondajul ofera "o voce" celor mai indepartate si inaccesibile comunitati din Groenlanda asupra crizei climatice.

Acesta a explicat ca, desi efectele incalzirii globale sunt evidente, in sensul in care ghetarii se topesc intr-un ritm alarmant, prea putine se stiu despre ce simt, despre criza climatica, locuitorii din regiune.

Potrivit datelor obtinute in urma sondajului, localnicii sunt convinsi ca aceasta criza climatica este daunatoare pentru oameni, caini de sanie, plante si animale in general.

De asemenea, rezultatele starnesc ingrijorari privind sanatatea mintala a celor care locuiesc in regiuni polare, care sunt cel mai vizibil afectate de schimbarile climatice.

"Constatam ca o mare majoritate a populatiei din Groenlanda considera ca gheata a devenit mai periculoasa pentru calatorit in ultimii ani, sugerand ca perceptiile asupra riscului sunt raspandite pentru aceasta importanta platforma sociala, ecologica si economica folosita de rezidenti din toate regiunile.

Este important sa constatam ca rezidentii sunt mai susceptibili sa aiba sentimente negative, mai degraba decat pozitive, atunci cand se gandesc la schimbarile climatice", a explicat Minor.

Potrivit Centrului National de Date despre Zapada si Gheata din Colorado, SUA, Groenlanda a pierdut deja peste 250 miliarde de tone in luna iulie.

"Schimbarile de temperatura se amplifica in regiunile circumpolare. Nu exista nicio indoiala: oamenii din zona arctica prezinta acum simptome de anxietate si chiar stres post-traumatic legat de efectele schimbarilor climatice", a explicat si Courtney Howard, presedintele consiliului de administratie al unei asociatii de mediu din Canada.

"Scolile si universitatile nu iau in considerare modul in care schimbarile climatice vor afecta oamenii, din punct de vedere medical sau psihologic, asa ca nu pregatim o noua generatie de profesionisti din domeniul medical care sa ajute oamenii, iar acest lucru este intolerabil", a mai adaugat aceasta.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#schimbari climatice Groenlanda, #locuitori Groenlanda criza climatica , #incalzire globala