Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Intr-o zona din Pacific, plasticul din apa formeaza o masa plutitoare de 2,5 kilometri patrati

Intr-o zona din Pacific, plasticul din apa formeaza o masa plutitoare de 2,5 kilometri patrati
Foto: Arhiva Pixabay
Se tot vorbeste despre deseurile de plastic care impanzesc marile si oceanele lumii, insa dimensiunea acestui fenomen nu e cunoscuta. Un marinar intors recent dintr-o misiune in Pacific a descoperit ca, intr-o zona din sudul oceanului, masa de plastic plutitor insumeaza 2,5 kilometri patrati.

Charles Moore tocmai s-a intors dintr-o expeditie in jurul Insulei Pastelui si Insulei lui Robinson Crusoe. Este unul dintre primii care a atras atentia asupra portiunilor de apa impanzite de plastic, in anii '90. De atunci, calatoreste pentru a gasi zonele cel mai grav afectate.

Desi in teorie se stia ca Pacificul e impanzit de plastic, putini cercetatori s-au aventurat in ocean, pentru a aduna probe, arata BBC.
Daca pana acum se stia ca cele mai mari aglomerari de plastic sunt in nordul Pacificului, iata ca zona s-a extins, cuprinzand in prezent si sudul Pacificului, oceanul Arctic, dar si Mediterana.

Insa chiar stiute aceste zone, raman in continuare multe intrebari: "Nu intelegem clar ce rau face acest plastic si cum am putea rezolva problema", afirma dr. van Sebille.

Analizele de pana acum, realizate chiar de Moore si echipa sa, au aratat ca plasticul din apa are un efect de domino asupra faunei din adancuri. Ingerat de pestele lanterna, acesta ajunge inclusiv in stomacul balenelor, calamarilor sau pinguinilor, care il au in meniu.

Moore este si fondatorul Algalita Marine Research, o organizatie non-profit care lupta activ cu poluarea oceanelor cu plastic.
Citeste si:

Situatie alarmanta: Mai mult plastic decat pesti in oceane - Ce e de facut (Video)

Poluarea e la cote alarmante: 50 de kilograme de plastic ajung in fiecare secunda in oceane doar din rauri si fluvii
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Duminica, 16 Iulie 2017, ora 13:19
 Autor:Anca Serghescu

 Articol citit de 4036 ori

Cele mai citite