Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident

Joi, 27 Iulie 2017, ora 07:33
17673 citiri
Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident
Foto: Arhiva Ziare.com

Un studiu realizat de un tanar roman, cercetator in departamentul de dinamica a climatului de la Universitatea din Washington, orasul Seattle, arata ca incalzirea globala ar putea fi un proces mai rapid decat se credea.

Cercetarea pitesteanului Cristian Proistosescu, absolvent al Universitatii Princeton si doctor in Stiintele Pamantului la Harvard, si a colegului sau, Peter J. Huybers, a fost publicata in revista Science Magazine si abordeaza un conflict fundamental intre ce sugereaza modelele privind viitoare schimbari climatice si ceea ce putem deduce doar din observatiile istorice.

De exemplu, modelele sugereaza ca, in situatia in care concentratia de dioxid de carbon din atmosfera ar atinge dublul nivelului preindustrial, planeta s-ar incalzi cu 1,5 - 4,5 grade Celsius, insa modelele observate in ultimii aproximativ 200 de ani sugereaza ca o dublare a nivelului dioxidului de carbon ar trebui sa duca la o incalzire de cel mult 3 grade Celsius.

Discrepanta a devenit un motiv major de ingrijorare in randul oamenilor de stiinta din domeniul studiului climei, in ultimul an, potrivit lui Proistosescu.

Pana si departamentul ONU care se ocupa de observarea schimbarilor climatice a recunoscut aceasta chestiune in cel mai recent raport, aratandu-se ca nu mai poate fi facuta o buna estimare.

"Ne-a ingrijorat mult. Aveam nevoie sa intelegem de ce estimarile noastre diferite nu functioneaza", a spus romanul, citat de Washington Post.

Cercetarea a fost realizata in perioada studiilor doctorale ale lui Proistosescu la Harvard si ajuta la punerea in acord a modelelor cu inregistrarile istorice.

Sugereaza ca incalzirea globala are loc in diferite faze sau "moduri" pe planeta, unele avand loc mai rapid decat altele.

Anumite procese climatice cu evolutie lenta ar putea amplifica incalzirea intr-o mai mare masura in viitor, aratand astfel ca modelele sunt corecte. Insa aceste procese au nevoie chiar si de cateva sute de ani pana cand sa produca efecte si, pentru ca nu a trecut destul timp de la Revolutia Industriala, inregistrarile istorice sunt cele care de fapt induc in eroare in acest moment.

Concluzia este sustinuta de un numar tot mai mare de cercetatori, care sugereaza ca estimarile privind incalzirea, facute doar pe baza inregistrarilor istorice, sunt minimizate intentionat.

Planeta se incalzeste diferit

Potrivit lui Cristian Proistosescu, atunci cand gazele de sera sunt emise in atmosfera, incepe sa aiba loc un efect de incalzire "rapida" aproape imediat, in anumite parti ale planetei, mai ales deasupra suprafetelor de pamant din Emisfera Nordica.

De fapt, aceste parti ale Pamantului sunt cele in care cea mai rapida incalzire a fost observata, de la Revolutia Industriala incoace.

Pe de alta parte, a precizat romanul, alte parti ale planetei - de exemplu Oceanul de Sud si estul Pacificului - raspund mult mai lent, in parte deoarece sunt atat de adanci si de reci. Insa, pe masura ce absorb mai multa caldura si in cele din urma incep sa se incalzeasca, pot produce o varietate de efecte ce intensifica incalzirea globala care deja are loc.

De exemplu, schimbarile in temperaturile oceanelor pot modifica tiparele atmosferice din lume. Modelele sugereaza ca aceste regiuni oceanice care se incalzesc pot duce la intrarea unei cantitati mai mari de radiatie solara prin atmosfera Pamantului, din cauza unei scaderi a paturii de nori reflexivi.

Romanul mai spune ca, desi impactul acestor procese poate fi unul profund, ele pot de asemenea sa dureze mari perioade de timp pana sa se petreaca - chiar si pana la 300 de ani.

Astfel, Proistosescu este sceptic in ce priveste folosirea inregistrarilor istorice drept analogie pentru viitor.

Si alte surse relateaza pe larg despre studiul romanului. "Incalzirea globala s-ar putea accentua", titreaza Bloomberg, in timp ce The Guardian scrie ca "sperantele unei schimbari climatice blande sunt naruite de o noua cercetare".

Publicatia britanica il citeaza pe roman spunand ca "speranta era ca Pamantul nu se va incalzi atat de mult" si ca "era acest val de optimism", in conditiile in care in realitate ar fi posibila o crestere a temperaturilor fata de nivelurile preindustriale chiar si cu 6 grade Celsius.

"Reducerea emisiilor gazelor de sera ar putea sa nu fie de ajuns pentru a pastra actuala clima a Pamantului - studiu", titreaza si Chicago Tribune, iar stirea este redata pe larg si de Harvard Gazette si de presa in limba franceza, germana si italiana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#roman studiu incalzire globala, #Cristian Proistosescu studiu schimbari climatice, #viteza schimbari climatice , #incalzire globala
Comentarii
Poza BadToTheBone
BadToTheBone
rank 1
Incalzirea globala este un fenomen natural si ciclic, harvardistule!