Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mediu > poluare
A   A   A

Garda de Mediu prezinta principalele surse de poluare din Bucuresti

Garda de Mediu prezinta principalele surse de poluare din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com
Garda de Mediu a prezentat, joi, principalele surse de poluare din Bucuresti, dupa ce statiile de monitorizare au inregistrat depasiri ale concentratiilor admise pentru indicatorul PM 10, in perioada 20 - 22 martie, si a anuntat ca au fost aplicate amenzi.

Aceste cauze sunt activitatile industriale, traficul rutier, incalzirea rezidentiala, santierele constructii, salubrizarea ineficienta, arderile necontrolate de deseuri, fondul de poluare regional, precum si de conditiile meteorologice.

Potrivit sursei citate, comisarii Garzii de Mediu au facut controale, inclusiv pe timpul noptii, pentru identificarea surselor de poluare.

Astfel, comisarii au stabilit ca, in zona de protectie a statiei de monitorizare B1 Lacul Morii, se desfasoara constructia Pasajului Suprateran Ciurel si a unui ansamblu rezidential. Pentru neconformitatile constatate, ambii antreprenori generali ai acestor lucrari au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 15.000 lei/fiecare, conform Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului inconjurator.
Totodata, in zona statiei de monitorizare B6 - Cercul Militar, s-a constatat existenta unui santier situat pe strada Matei Millo, unde se realizeaza constructia unei cladiri de birouri si servicii. Pentru neluarea masurilor de reducere a emisiilor de pulberi, constructorul a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 15.000 lei, conform Legii nr. 104/2011.

"In timpul verificarilor efectuate pe teren, a fost identificata o centrala termica apartinand CFR Infrastructura, cu functionare pe combustibil usor CLU. Din cauza gradului mare de uzura si pentru faptul ca nu se asigura monitorizarea emisiilor, s-a dispus sistarea activitatii de producere a energiei termice si a fost aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 15.000 lei", mai precizeaza sursa citata.
Potrivit Garzii de Mediu, in noaptea de 20 martie, a avut loc un incendiu la un imobil de locuinte in zona Chitila Triaj, care a generat, de asemenea, poluarea aerului in zona de Nord - Vest a Capitalei.

Comisarii Garzii de Mediu au constatat si arderi necontrolate de deseuri, inclusiv deseuri de ambalaje si deseuri provenite din dezmembrari auto, in localitatea Sintesti, Comuna Vidra din judetul Ilfov.

De asemenea, "o alta sursa a poluarii aerului cu pulberi o reprezinta si resuspensia particulelor de praf pe arterele de circulatie, motiv pentru care, primariile de sector sunt obligate sa asigure aspirarea si spalarea carosabilului si trotuarelor", se mai arata in comunicat.

Concluzia specialistilor este ca poluarea din zona Capitalei, inregistrata in perioada 20-22 martie, a fost cauzata de "un cumul de factori generat de activitatile industriale, traficul rutier, incalzirea rezidentiala, santierele constructii, salubrizarea ineficienta, arderile necontrolate de deseuri, fondul de poluare regional, precum si de conditiile meteorologice".
Ministerul Mediului a anuntat, marti, "un nou episod de cresteri ale valorilor particulelor in suspensie PM10", la mai multe statii de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti si precizeaza ca a fost transmisa o avertizare catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru dispunerea de masuri imediate.

Citeste mai multe despre Ministerul Mediului, avertisment pentru Primaria Capitalei: Un nou episod de poluare in zonele Mihai Bravu, Cercul Militar si Lacul Morii.
Facebook ShareTweet
 Joi, 26 Martie 2020, ora 17:03

 Articol citit de 11188 ori

Citeste si: