Doi padurari sustin ca vor fi concediati pentru ca au semnalat furturi de lemne

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:58
4848 citiri
Doi padurari sustin ca vor fi concediati pentru ca au semnalat furturi de lemne
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi padurari sunt pe cale sa isi piarda locul de munca, dupa ce au sesizat furturi de lemn din padurile administrate de Ocolul Silvic din cadrul Obstii Pestisani, judetul Gorj. Barbatii spun ca le-au fost date in grija suprafete mai mici de padure, pentru ca au scos la iveala nelegalitatile, iar asta inseamna ca vor fi concediati in scurt timp.

Cei doi sustin ca, intr-un canton in care firma omului de afaceri Valu Mucenic exploateaza legal lemne, cineva a folosit o marca falsa si a reusit sa taie ilegal alte zeci de arbori, potrivit Pandurul.ro.

Aceasta dezvaluire face acum obiectul unei anchete penale, fiind luata in vizor si de conducerea Obstii Pestisani, care ii poate lasa fara serviciu pe cei doi padurari.

Unul dintre acestia, Gheorghe Popescu, a anuntat inca de acum o luna ca intr-una dintre padurile pe care le are in administrare au fost taiati ilegal cel putin 20 de copaci. El argumenteaza ca pe buturugile ramase sunt aplicate urmele unei marci false, care incearca sa o imite pe cea a padurarilor.

Luni, Popescu si un alt coleg de al sau, Cristi Plai, au sesizat politia in acest sens, iar la fata locului a fost trimis un echipaj.

"S-a ajuns la o stare conflictuala de circa o luna dupa o serie de nereguli constatate in teren, pe fondul suspiciunilor aplicarii de marci contrafacute pentru a se taia arborii nemarcati. Am anuntat seful de ocol pentru a lua masurile legale in astfel de situatii. Masurile sunt insa intarziate", a declarat padurarul Popescu sursei citate.

Barbatul povesteste ca la jumatatea lunii noiembrie a fost infiintata o comisie, insa inventarierea a fost haotica. In plus, acuza acesta, la conducerea obstii s-a luat decizia de a musamaliza totul, astfel ca padurarilor le-au fost schimbate cantoanele prin rotatie.

"Acum ni s-a adus la cunostinta ca seful de ocol a decis, abuziv si presat de cei din conducerea obstii, pentru a musamaliza totul, sa ne roteasca pe toti padurarii obstii. S-a dat o decizie de a fi rotiti din cantoanele in care suntem, iar eu si colegul meu a trebuit sa predam cantoanele de care ne-am ocupat si sa preluam altele, de cel mult 40 de hectare.

Se urmareste sa fim dati afara pentru ca la asemenea suprafete nu poate nici un padurar sa fie in functie", a completat Popescu.

Cristi Plai sustine si el ca suprafata pe care o are in grija in prezent este prea mica si, in curand, va fi dat afara.

"Eu si colegul am luat primele masuri cand am descoperit marcile false, iar seful de ocol i-a strans mana colegului meu, spunand ca va sesiza Politia, ceea ce nu a mai facut. Seful de ocol, la presiunea presedintelui Obstii, Ion Poenaru, cel care face, de fapt, tot jocul cu mafia organizata de aici, a spus ca nu sunt atributiile noastre, ca Politia trebuie sa faca cercetarile.

A format o comisie la nivel de ocol si nu ne-a prezentat si noua documentele. Acum ne asteptam ca in orice zi sa ne spuna ca nu mai e nevoie de noi pentru ca, de fapt, asta s-a urmarit", a precizat Plai pentru sursa citata.

La randul sau, Ion Poenaru considera ca cei doi ar trebui sa fie bucurosi pentru ca au in grija suprafete mai mici, dar au acelasi salariu ca pana acum. In plus, neaga ca ar fi facut presiuni ca padurarii sa fie concediati.

Seful Ocolului Silvic, Damian Clenciu, cel care initial i-a felicitat pe padurari pentru descoperirea marcii false, are acum o alta atitudine fata de acestia si subliniaza ca nu exclude reducerea de personal in perioada urmatoare.

El a explicat ca a trimis toate documentele catre organele de cercetare penala, iar el trebuie sa se incadreze in bugetul aprobat de conducerea obstii, astfel ca nu poate da asigurari ca toata lumea isi va pastra locul de munca.

Vezi si Judetul din care se fura cel mai mult lemn. Un hot a fost prins de 57 de ori

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#furt lemne paduri, #padurari loc munca furt lemne , #paduri