Comisia Europeana, somata sa salveze padurile Romaniei: Guvernul minte! Paduri unice sunt victime ale coruptiei (Foto)

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 13:28
6103 citiri
Comisia Europeana, somata sa salveze padurile Romaniei: Guvernul minte! Paduri unice sunt victime ale coruptiei (Foto)
Foto: Lode Saidane/saveparadiseforests.eu

Un copac urias care e taiat a fost desenat, miercuri, pe asfaltul din fata sediului Comisiei Europene de la Bruxelles. "UE, protejeaza acum padurile virgine ale Romaniei!", a fost mesajul activistilor de mediu de la Agent Green si EuroNatur, initiatorii acestei actiuni.

ONG-urile de mediu au explicat ca, desi Romania detine cele mai mari suprafete cu paduri virgine din Europa (estimarea in 2004 era de cel putin 217.000 hectare), "in mod nejustificat, mai putin de 10% din aceste paduri au fost incluse pana astazi in Catalogul National al Padurilor Virgine".

"Aceste paduri unice au devenit victime ale lacomiei, coruptiei si neglijentei legilor naturii. Chiar si in cadrul parcurilor nationale si regiunilor Natura 2000, unde deteriorarea habitatelor naturale si speciilor ar trebui sa fie interzisa, exploatarea forestiera a padurilor batrane si virgine este omniprezenta", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com de Agent Green.

"Europa sa nu mai inchida ochii!"

Activistii cer autoritatilor de la Bruxelles sa ia masuri, avand in vedere ca Guvernul de la Bucuresti, desi are 31 de procese pe rol doar pe aceasta tema, continua sa ia decizii care afecteaza padurile Romaniei.

Foto: Lode Saidane/saveparadiseforests.eu

"Tragem semnalul de alarma cu privire la criza ecologica tragica (sic!) care distruge padurile virgine din Romania. Pierderea cauzata de exploatarile forestiere la scara industriala este una dintre cele mai mari urgente din Europa. Mii de hectare de paduri virgine sunt degradate ireversibil in fiecare an. Multe dintre aceste paduri valoroase se afla in zone protejate european din reteaua Natura 2000.

Guvernul Romaniei a mintit ani de zile ca va rezolva problema, dar de fapt acesta este problema. L-am dat in judecata. Avem 31 de procese impotriva acestuia si escaladam situatia la Bruxelles unde cerem Comisiei Europeane sa intervina", a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

"Daca incalcarea legislatiei europene din Romania continua fara sanctiuni, intregul sistem Natura 2000 va fi slabit. Prin urmare, Europa trebuie sa se opreasca din a mai privi in directia gresita si trebuie sa inceapa sa ia masuri! De aceea, am venit astazi la Bruxelles. Romania va detine presedintia Uniunii Europene in 2019, insa autoritatile si Guvernul nu dau dovada de ambitie pentru a implementa legislatia nationala si ecologica UE in mod corespunzator", a declarat si Gabriel Schwaderer, directorul EuroNatur.

Foto: Lode Saidane/saveparadiseforests.eu

Petitie la nivel european si proiectii de documentare la Bruxelles

Cele doua ONG-uri au lansat si o petitie adresata cetatenilor europeni pentru a salva padurile virgine din Romania. Petitia deja a strans pana la ora publicarii acestei stiri aproape 2.000 de semnaturi.

Doritorii pot semna AICI

Totodata, cele doua ONG-uri de mediu vor organiza in perioada urmatoare la Bruxelles si o conferinta cu tema "Ultimele paduri virgine ale Europei". Cei care vor sustine conferinta, pe 15 noiembrie, sunt europarlamentarii Benedek Javor (Ungaria) si Thomas Waitz (Austria).

Tot in cadrul acestei actiuni se inscrie si ecranizarea documentarului "Out of Control", un serial despre exploatarile forestiere scandaloase din parcurile nationale si siturile Natura 2000 din Romania, urmat de discutii. Evenimentul va avea loc pe 8 si 19 noiembrie, de la ora (locala) 21:00, intrarea fiind libera.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#protest Bruxelles paduri virgine Romania , #paduri