Populatia de animale din padurile lumii s-a redus la jumatate fata de 1970: "Liderii mondiali sa declare o urgenta planetara"

Marti, 13 August 2019, ora 20:44
5266 citiri
Populatia de animale din padurile lumii s-a redus la jumatate fata de 1970: "Liderii mondiali sa declare o urgenta planetara"
Foto: Arhiva Pixabay.com

Numarul vietuitoarelor care traiesc in padurile din intreaga lume s-a redus cu cel putin o jumatate in ultimii 50 de ani, avertizeaza un studiu citat marti de Press Association.

Vietuitoarele din mediul forestier sunt vitale pentru mentinerea sanatatii padurilor si junglelor, zone importante care inmagazineaza dioxidul de carbon din atmosfera si care ajuta la reducerea schimbarilor climatice, se arata intr-un raport publicat de organizatia de mediu World Wide Fund for Nature (WWF) si Zoological Society of London (ZSL).

Conform studiului efectuat asupra a 455 de populatii din 268 de specii de vietuitoare salbatice care traiesc exclusiv in mediul forestier, numarul acestora a scazut in medie cu 53% din 1970.

Cea mai mare amenintare la adresa vietuitoarelor salbatice care traiesc in paduri este reprezentata de pierderea si distrugerea habitatului, in mare parte provocate de curatarea terenurilor in vederea productiei de bunuri de uz uman, dar si de exploatarea forestiera nesustenabila si incendii de vegetatie.

Alte pericole la adresa mamiferelor, amfibienilor, reptilelor si pasarilor din mediul forestier sunt vanatoarea, schimbarile climatice, introducerea speciilor invazive, comertul ilegal cu animale si prezenta unor boli, se arata in raport.

Cel mai mare declin a fost consemnat in padurile tropicale, precum cele din zona amazoniana.

WWF a lansat un apel la adresa liderilor lumii sa declare urgenta planetara si sa elaboreze un nou acord global "pentru natura si oameni in 2020" necesar, potrivit organizatiei de mediu, pentru stoparea schimbarilor climatice, dar si pentru ca natura sa isi revina, iar sistemul alimentar sa fie restabilit.

"Padurile sunt sisteme complexe care depind de fauna salbatica care traieste in interiorul lor pentru a le mentine sanatoase, iar scaderea rapida a numarului vietuitoarelor din ultimele decenii reprezinta un semnal de alarma urgent", a declarat Will Baldwin-Cantello din cadrul WWF.

"Padurile gazduiesc mai mult de jumatate dintre animalele terestre din lume dar sunt, de asemenea, cel mai mare aliat natural al nostru in lupta impotriva problemelor climatice", a adaugat specialistul.

"Este nevoie ca liderii mondiali sa declare o urgenta planetara si sa demareze un program global de recuperare pentru a mentine padurile noastre in picioare pentru a ne proteja planeta", a mai spus Baldwin-Cantello.

In raport sunt amintite unele povesti de succes, cum ar fi revenirea padurilor pe unele terenuri folosite pentru ferme in Costa Rica si cresterea numarului de gorile de munte in Africa Rasariteana, ca exemplu al modul prin care distrugerea naturii poate fi inversata.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#populatie animale redus planeta , #paduri