Cladiri verzi: Cat de importanta e eficienta energetica

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 07:18
6240 citiri
Cladiri verzi: Cat de importanta e eficienta energetica
Foto: Hepta.ro

Orasele sunt responsabile pentru 75% din consumul de energie la nivel global si 80% din emisiile de carbon si, din aceasta cauza, provocarea de a face cladiri eficiente energetic este foarte mare.

In Uniunea Europeana (UE), 40% din consumul de energie este dat de cladiri, iar in Romania acesta este de 45%.

Reducerea lui nu reprezinta numai un obiectiv care trebuie bifat in planurile de sustenabiliate ale companiilor, ci are o importanta economica deosebita, deoarece aduce plus valoare constructiilor si implicit un profit mai mare, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru chiriasi.

"Daca am investit intr-o cladire noua de birouri, pe care am echipat-o cu solutii si echipamente eficiente energetic, valoarea de piata a cladirii creste cu 10,9%, fata de o cladire standard. De asemenea, valoarea de piata a unei cladiri vechi, dar modernizate poate sa creasca cu aproximativ sapte procente", spune Petre Butu, vicepresedinte Schneider Electric Romania.

Acesta a adaugat ca, potrivit studiilor, valoarea chiriei pe care proprietarul o cere este mai mare cu 6% fata de o cladire obisnuita, iar intr-una veche, insa imbunatatita cu solutii de eficienta energetica chiria este cu 1% mai mare decat in cazul unei cladiri nemodernizate.

"La sfarsitul lui 2014, chiria era de 18,5 euro pe metru patrat (mp/luna). In CBD (zona centrala - n.red.), rata chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A se incadreaza in intervalul 15 - 18,5 euro/mp/luna, iar in Centru Nord in intervalul 15 - 17 euro/mp/luna. In locurile semi-centrale, chiriile se incadreaza in intervalul 12 - 15 euro/mp/ luna, iar in zonele periferice, chiria pentru spatii de clasa A variaza intre 9 si 12 euro/mp/luna.

Estimam ca in urmatoarea perioada chiriile nu vor suferi modificari majore", a declarat Mihaela Galatanu, research specialist DTZ Echinox.

De asemenea, potrivit reprezentantului Schneider Electric Romania, costurile pentru o cladire de birouri, de exemplu, se impart in doua categorii.

Prima categorie este reprezentata de investitia initiala, care, de regula, reprezinta doar 25% din costuri.

A doua categorie este reprezentata de cheltuielile de operare, care reprezinta 75% din costuri si se intind pe o perioada de 25-30 de ani.

"Pentru a avea costuri de operare reduse trebuie sa investesc in solutii eficiente pentru a face economii. Costurile mele de operare vor scadea cu 13% pana la 30% in cazul unei constructii noi, iar daca modernizez una deja construita, costurile operationale scad cu aproximativ 2,5%, fata de o cladire fara standarde de eficienta energetica", a explicat Butu.

Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la siguranta energetica a cladirilor

Situatia cladirilor verzi din tara

La nivel national, din datele existente pe site-ul RoGBC, exista 20 de cladiri de birouri verzi in trei orase: Bucuresti - 16 cladiri, Cluj - 4 cladiri si Timisoara - o cladire.

"Daca masuram succesul in functie de nivelul de performanta si gradul de ocupare, atunci in topul cladirilor de birouri 'verzi' din Romania putem include Floreasca Park (Bucuresti), Crystal Tower (Bucuresti), The Office Cluj Napoca, Liberty Cluj Napoca si Maestro Business Center (Cluj Napoca) ", a declarat Elena Rastei.

Colliers a incheiat cu succes in 2014 certificarea LEED pentru primele doua cladiri de birouri din proiectul AFI Park dezvoltat de AFI Europe: AFI Park 1 si AFI Park 2, fiind si primele doua certificari LEED Core and Shell pentru cladiri de birouri din Romania.

Tot anul trecut Colliers i-a asistat pe GTC&Bluehouse pentru a finaliza procesul de certificare verde a proiectului de birouri City Gate din Bucuresti, conform standardului LEED Existing Buildings.

Cel de-al doilea turn, City Gate South Tower, a obtinut certificatul LEED Silver, dupa ce in urma cu un an se obtinea certificatul LEED Gold pentru City Gate North Tower.

Recent a fost obtinuta prima certificare LEED de tip Campus din Romania. Global City Business Park, detinut de Global Finance, a obtinut certificarea LEED Gold pentru cladirea O2, prima dintre cele doua ale proiectului.

De asemenea, pentru DTZ Echinox cele mai de succes cladiri de birouri din clasa A aflate in portofoliu sunt Hermes Business Campus I, Floreasca Park, Green Court I si AFI Business Park.

Skanska a construit prima cladire de birouri din Romania cu statii de incarcare pentru masini electrice.

Suedezii de la Skanska au inaugurat in toamna anului trecut prima cladire din complexul Green Court Bucharest, situat pe strada Gara Herastrau, aproape de mall-ul Promenada. Investitia in aceasta etapa fiind de 46 de milioane de euro. Cu un spatiu inchiriabil de 19.500 mp in 12 etaje, cladirea vine cu o premiera pe piata de profil din Romania si anume o parcare dedicata pentru masinile electrice cu tot cu statii de incarcare.

Green Court Bucharest este dezvoltat folosind tehnologie verde si solutii sustenabile cum ar fi fatada eficienta din punct de vedere energetic, aport crescut de aer proaspat pentru un mediu de lucru sanatos, sistemele de iluminat eficiente energetic, echipate cu senzori de miscare si de intensitate sau statiile de incarcare pentru masinile electrice.

Cosmin Zaharia

Green-Report.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#caldiri verzi, #eficienta energetica cladiri birouri, #cladiri eficienta energetica , #verde