Bloomberg: Cea mai calda iarna din istorie a lovit grav in industria energetica

Duminica, 09 Februarie 2020, ora 14:46
8119 citiri
Bloomberg: Cea mai calda iarna din istorie a lovit grav in industria energetica
Foto: Arhiva Pixabay

Industria energetica mondiala se confrunta cu o amenintare mare: cea mai calda iarna din istorie, transmite Bloomberg.

Iarna din Rusia a fost atat de temperata incat a fost nevoie ca zapada sa fie adusa cu camionul in Moscova pentru sarbatorile de Anul Nou. In Japonia, concursurile de ski au fost anulate iar organizatorii Festivalului zapezii din Sapporo au fost nevoiti sa imprumute zapada.

Pentru piata mondiala a energiei este vorba de un dezastru, iar pe masura ce temperaturile continua sa creasca, producatorii de energie, traderii si guvernele se vor confrunta cu o problema care va dura mult dupa ce efectele epidemiei de coronavirus vor disparea.

Industria energiei se bazeaza pe temperaturile scazute din emisfera nordica pentru cresterea cererii de petrol si gaze care sa incalzeasca locuintele si spatiile de lucru in cele mai avansate economii ale lumii.

Arderea de gaze naturale, petrol si alti combustibili pentru a incalzi locuintele si spatiile de lucru sunt responsabile pentru 12% din emisiile de gaze cu efect de sera considerate vinovate pentru incalzirea globala.

Gary Ross, fondatorul firmei de consultanta PIRA Energy, sustine ca in luna ianuarie temperaturile ridicate au provocat o diminuare cu aproximativ 800.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol, adica o cantitate echivalenta cu intregul consum al Turciei. Piata gazelor naturale a suferit o pierdere similara.

"Supraoferta continua, iar iarna nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor pana acum", avertizeaza Ron Ozer, director de investitii la fondul speculativ Statar Capital LLC.

In 2020 am avut cea mai calda luna ianuarie inregistrata vreodata in Europa. Serviciul Copernicus privind schimbarile climatice sustine ca temperaturile la suprafata au fost cu 3,1 grade Celsius peste medie.

Regiunea Europei de Nord a resimtit acest lucru in mod deosebit, in conditiile in care in unele zone din Norvegia si pana in Rusia, temperaturile au fost cu sase grade peste media inregistrata in 1981-2010 in lunile ianuarie. Temperaturile din Tokyo au atins pragul inghetului abia in data de 6 februarie, cel mai tarziu de pana acum.

Preturile la gaze naturale s-au prabusit la nivel global, pe masura ce temperaturile ridicate au redus nevoie de incalzire. Cotatiile futures in SUA sunt la cel mai scazut nivel pentru acest an de dupa 1990. De asemenea, pe piata din Asia, preturile spot la gaze naturale lichefiate au atins un minim istoric pe masura ce cererea primilor trei importatori mondiali (Japonia, Coreea de Sud si China) s-a redus.

Nu doar pietele au de suferit de pe urma acestor evolutii, ci si finantele guvernelor. De exemplu, Rusia se bazeaza pe veniturile companiilor de petrol si gaze pentru aproximativ 40% din veniturile sale la buget.

Exporturile de petrol s-au mentinut insa exporturile de gaze sunt in scadere. Sergei Kapitonov, analist la firma rusa Skolkovo Energy Center, estimeaza ca exporturile Gazprom spre Europa si Turcia au scazut cu 25% in luna ianuarie a acestui an fata de aceiasi luna a anului trecut. In consecinta, actiunile Gazprom au scazut cu 11% de la inceputul anului.

Vremea neobisnuit de calda din timpul iernii nu putea veni intr-un moment mai nefavorabil pentru piata gazelor din SUA, care se confrunta deja cu o superoferta. Companiile americane care extrag petrol din sist au inregistrat o crestere fara precedent a productiei de gaze naturale in ultimii doi ani astfel incat uneori sunt nevoite sa plateasca pentru a scapa de gazele naturale.

Europa si Asia trebuiau sa devina piete importante pentru exporturile americane de gaze insa evolutiile meteo au schimbat acest lucru.

"Este o situatie nefericita ca producem toate aceste gaze lichefiate care nu valoreaza prea mult la nivel mondial" sustine Corey Grindal, vicepresedinte la Cheniere Energy Inc.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#incalzire clima efecte industria energetica , #surse energie