Autoritatile americane de mediu dezvaluie ca Holzindustrie Schweighofer continua sa ia lemn din parcurile nationale ale Romaniei

Marti, 17 Iulie 2018, ora 15:48
8422 citiri
Autoritatile americane de mediu dezvaluie ca Holzindustrie Schweighofer continua sa ia lemn din parcurile nationale ale Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer continua sa se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile nationale ale Romaniei, in ultimele 18 luni furnizorii de lemn ai firmei transportand peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din doua parcuri nationale, sustine un raport al Agentiei americane pentru Investigatii de Mediu (EIA - Environmental Investigation Agency) prezentat marti.

Autorii raportului solicita Guvernului sa continue instrumentarea cazului Schweighofer, imbunatatirea platformei Inspectorul Padurii pentru a pune mai multe informatii la dispozitia publicului, consolidarea aplicarii legii in domeniul taierilor ilegale si coruptiei si oprirea taierilor comerciale in parcurile nationale.

Potrivit raportului intitulat "Jaful padurilor din Romania", furnizorii firmei Schweighofer exploateaza peste 50 de zone din doua parcuri nationale din nordul Romaniei. In ultimul an si jumatate, arata realizatorii raportului, au fost transportati peste 35.000 de metri cubi de lemn din aceste zone.

EIA arata ca firma Schweighofer si-a vandut majoritatea depozitelor proprii si toate padurile pe care le detinea, iar acum este dependenta de depozitele private.

"Compania a facut numeroase afirmatii inselatoare cu privire la capacitatea sa de a-si monitoriza lantul de aprovizionare, in special referindu-se la sistemul sau de monitorizare prin GPS, Timflow.

Compania pretinde ca fiecare camion care livreaza lemn la gaterele companiei este prevazut cu un dispozitiv GPS care dovedeste cu precizie locul de incarcare al bustenilor. Cu toate ca acest lucru este adevarat, locul de incarcare pentru aproape jumatate din aceste transporturi este doar un depozit de busteni, lucru care nu ajuta compania sa cunoasca efectiv padurea de origine a bustenilor respectivi", scrie in raport.

Cine livreaza lemn din Romania pentru Schweighofer

Unul dintre depozitele care furnizeaza lemn catre Schweighofer este compania romaneasca Frasinul, care vinde lemn din patru depozite de langa parcurile nationale Rodna si Calimani. Camioanele firmei Frasinul au transportat cel putin 6.000 de metri cubi de lemn din aceste parcuri pe parcursul ultimelor 18 luni.

"Firma Frasinul are un istoric in privinta problemelor cu legea. Patronul acesteia se afla sub investigatia autoritatilor romanesti anticoruptie incepand cu anul 2014", atrag atentia realizatorii raportului.

Ei amintesc si de ancheta DIICOT privind modul ilegal de obtinere a lemnului de catre Schweighofer, care este acuzata de fraudarea statului cu suma de 25 de milioane de euro.

Potrivit raportului EIA, din Parcul National Calimani, dintr-un singur loc, o companie de exploatare a lemnului care aprovizioneaza firma austriaca a taiat peste 4.600 de copaci, mai multi decat in orice alt loc dintr-un parc national romanesc in 2017.

De asemenea, importurile de lemn ale companiei Schweighofer in Romaniei au crescut la 1,6 milioane de metri cubi, o mare parte din acestea provenind din tari vecine cu niveluri de coruptie ridicate, printre care Ucraina si Belarus.

Realizatorii studiului mai spun ca au verificat numerele de inmatriculare ale camioanelor care au intrat in fabricile companiilor Kronospan si Egger, doua dintre cele mai mari companii producatoare de cherestea din Romania, ambele austriece si cu legaturi de afaceri cu Schweighofer.

Pe durata a cinci ore de supraveghere, au fost inregistrate 137 de camioane care au intrat in fabrica Kronospan din Sebes, dintre acestea 86 erau acoperite, 19 erau incarcate cu resturi lemnoase, alte 30 erau incarcate cu busteni intregi. 22 dintre aceste camioane veneau direct de la locurile de incarcare din paduri, in timp ce alte opt veneau de la depozite. 18 erau inregistrate ca transportand busteni pentru lemn de foc, in timp ce alte 12 transportau busteni cu calitate standard.

Cele mai multe dintre camioanele care transportau lemn tocat si camioanele acoperite nu erau inregistrate.

De asemenea, intr-o padure din care se aproviziona firma Kronospan cu busteni, langa locul de incarcare, EIA a descoperit o operatiune de exploatare forestiera in curs de desfasurare, unde muncitorii faceau mici defrisari circulare, transformand un rau intr-un drum forestier ilegal, pe care tarau bustenii pe o distanta de 700 de metri pana la zona de incarcare.

In ceea ce priveste firma Egger din Radauti, realizatorii raportului au observat 20 de camioane care intrau in fabrica si niciunul nu era inregistrat in sistemul Inspectorul Padurii.

Romania ramane o tara cu risc ridicat in privinta taierilor ilegale de lemn

EIA atrage atentia ca Romania ramane o tara cu risc ridicat in privinta taierilor ilegale de lemn si cere companiei Schweighofer sa stopeze achizitiile de material lemnos fara deplina trasabilitate pana in padurea de origine, nu doar la punctul de incarcare, iar companiilor Kronospan si Egger - reanalizarea lanturilor de aprovizionare si stabilirea unor termene pentru obtienrea trasabilitatii pana cel tarziu in 2020.

Guvernului japonez, care in prezent se aprovizioneaza de la Schweighofer, EIA ii solicita sa opreasca aprovizionarea pana in momentul in care compania poate asigura o trasabilitate completa.

De asemenea, realizatorii raportului solicita Guvernului sa continue instrumentarea cazului Schweighofer, imbunatatirea platformei Inspectorul Padurii pentru a pune mai multe informatii la dispozitia publicului, consolidarea aplicarii legii in domeniul taierilor ilegale si coruptiei si oprirea taierilor comerciale in parcurile nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Holzindustrie Schweighofer lemn Romania , #paduri