Scandal la CNA pe motiv de OTV si presiuni politice de la Ponta

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 17:31
5002 citiri
Scandal la CNA pe motiv de OTV si presiuni politice de la Ponta

Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Ioan Onisei si Mircea Deaca au refuzat sa discute, in sedinta de joi a CNA, cazul OTV, post care a continuat campania electorala si duminica, in ziua votarii, Iorga spunand ca acest caz este analizat la "presiunea politica" a premierului Victor Ponta.

CNA ar fi trebuit sa analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Directiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune si radio centrale in campania pentru alegerile parlamentare, in perioada 3-9 decembrie, si reclamatii privind emisiunile din campanie.

La momentul inceperii discutiei la acest punct, la sedinta CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost insa prezent la prima parte a sedintei de joi.

Totodata, Valentin Jucan a spus ca nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate saptamana trecuta in sedintele Consiliului. "Vom constata ca doar OTV a incalcat legislatia", a spus revoltat Jucan.

In schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus ca OTV a continuat campania electorala si duminica, in ziua votarii, pana la inchiderea urnelor, fiind incalcata grav legislatia audiovizualului.

"Ce a facut OTV nu se compara cu ce au facut celelalte televiziuni niciodata. Cei de la OTV au aratat ca, pentru ei, Legea audiovizualului nu exista. Nu avem cum sa comparam ceea ce se intampla la OTV - ceea ce s-a intamplat duminica asta ii singularizeaza dincolo de orice fel de comparatie - cu ceea ce se face la celelalte televiziuni", a spus Cristina Trepcea.

Totusi, Narcisa Iorga a sustinut ca preocuparea CNA fata de OTV este "una in niste conjuncturi nu tocmai corecte".

"Vreme de doi ani de zile, intre 2010 si 2012, OTV a facut publicitate politica in afara campaniei si a primit sanctiuni minore. Am permis publicitate politica desantata, am incercat sa luam masuri doar in 2012, cand anumite forte politice au inceput sa fie deranjate.

Cata vreme premierul Romaniei vine si trage de urechi CNA ca nu sanctioneaza OTV, mi se pare ca e o presiune politica evidenta. Eu o sa refuz sa discut cazul OTV", a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus ca, in cazul in care restul membrilor CNA vor dori sa fie discutat cazul OTV, sa analizeze si "cate ore de publicitate politica, mascata sau nemascata", s-a facut la alte posturi private nationale de televiziune.

Iorga a mai spus si ca, luni seara, in emisiunea moderata de Mihai Gadea la Antena 3, seful de campanie al USL (Liviu Dragnea - n.red.) a transmis "multumiri pentru felul in care Antena 3 a ajutat USL sa ajunga la putere".

OTV, marul discordiei in CNA

In schimb, Rasvan Popescu a spus ca CNA trebuie sa isi faca datoria si sa analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, in care s-a facut campanie pana la inchiderea urnelor", a precizat Popescu.

El i-a reprosat Narcisei Iorga si faptul ca nici duminica, in ziua votului, CNA nu a putut sa ia vreo decizie in cazul OTV, intrucat Iorga "a spart" cvorumul Consiliului.

"Eu am incercat sa convoc o sedinta duminica, iar, cand am reusit sa aduc opt colegi, ati plecat", a acuzat Popescu.

"Eu am plecat dupa ce dumneavoastra ati refuzat sa discutam toate televiziunile in ziua votului", a raspuns Iorga, ridicandu-se de pe scaun cu intentia de a parasi sedinta de joi a CNA.

"O data in plus plecati ca sa nu sanctionam un post care a facut campanie pana in ultima clipa", i-a spus, in schimb, Rasvan Popescu, fapt care a facut-o pe Iorga sa-i raspunda: "Dumneavoastra ati spus intotdeauna ca nu se pot lua decizii in ziua votului (...) Duminica au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodata in ziua votului". De asemenea, ea i-a reprosat lui Popescu ca intotdeauna acesta a votat pentru "sanctiunea cea mai mica" la OTV.

Rasvan Popescu a respins insa aceasta afirmatie, spunandu-i Narcisei Iorga ca a votat "pentru injumatatirea licentei la OTV", una dintre cele mai grave sanctiuni care poate fi aplicata unei televiziuni, potrivit legislatiei audiovizualului.

Ulterior, Narcisa Iorga a parasit sala de sedinte a CNA spunand ca va transmite "o scrisoare publica" catre Victor Ponta, in care va prezenta modul in care a votat de-a lungul timpului impotriva OTV, ca sa nu mai poata fi acuzata ca nu vrea sa discute acest caz.

Imediat dupa ce Narcisa Iorga a parasit sala de sedinte, si Valentin Jucan a plecat din sedinta CNA. Acest fapt l-a facut pe Rasvan Popescu, presedintele CNA, sa spuna ca acestia incearca "sa paralizeze orice discutie" despre OTV.

Pe de alta parte, desi a ramas in sala de sedinte, Ioan Onisei, vicepresedinte al CNA, a cerut amanarea discutarii cazului OTV pana cand Consiliul va putea sa monitorizeze toate incalcarile de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. "Nu avem monitorizarile la celelalte posturi, iar eu am constatat numeroase incalcari", a spus Ioan Onisei.

In schimb, Rasvan Popescu i-a raspuns: "Avem tot ce ne trebuie". El a precizat, totodata, ca Departamentul de Monitorizare a facut rapoarte cu privire la modul in care a fost reflectata ultima parte a campaniei la toate televiziunile si radiourile centrale, nu doar la OTV.

Boicot!

Ulterior, si Mircea Deaca a parasit sala de sedinte a CNA, spunand doar: "Va fi boicot".

Dupa plecarea lui Deaca, sedinta CNA nu a mai putut continua, intrucat nu a mai existat cvorumul necesar. Sedintele CNA se pot desfasura numai in prezenta a minimum opt membri ai Consiliului. Insa la sedinta CNA de joi au ramas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu si Mihai Malaimare.

"Se face tot efortul pentru a se bloca orice sanctiune la OTV. Important este obiectivul strategic de paralizare a sedintelor Consiliului", a subliniat Rasvan Popescu.

"Este un blocaj din care, probabil, nu vom iesi decat odata cu noua structura a CNA. Mai are sens sa venim la serviciu?", a spus Rasvan Popescu, referindu-se la faptul ca mandatele mai multor membri ai CNA expira pe 21 decembrie, acestia urmand sa fie inlocuiti.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in calitate de deputat, va solicita CNA sa aplice legea pentru toate televiziunile, el aratand ca incalcarea tuturor regulilor de catre o singura televiziune, in conditiile in care celelalte le respecta, denota existenta unui regim discretionar. Ponta a facut aceasta declaratie fara a evoca si numele televiziunii la care face referire.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#CNA Ponta presiuni politice, #CNA protejare OTV, #scandal CNA OTV , #CNA