Noi nereguli descoperite la TVR: Au dat jumatate de milion de lei pe echipamente vechi, desi trebuiau sa fie noi. Explicatia: Sunt refurbished

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 11:49
9962 citiri
Noi nereguli descoperite la TVR: Au dat jumatate de milion de lei pe echipamente vechi, desi trebuiau sa fie noi. Explicatia: Sunt refurbished
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Iulian Bulai, membru in Comisia de Cultura din Camera, dezvaluie noi nereguli gasite de Curtea de Conturi la TVR.

Acesta arata ca, in 2018, televiziunea publica a lansat o licitatie pentru cumpararea de echipamente noi, de care avea nevoie pentru a acoperi actiunile prilejuite de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Doar ca la licitatie a fost aleasa o firma dintr-un mic oras bihorean, Alesd, care a livrat, in ciuda specificatiilor licitatiei, echipamente la mana a doua.

Pentru achizitia de peste jumatate de milion de lei, statul a subventionat 400 de milioane de lei. Dupa ce Curtea de Conturi a descoperit toata povestea, TVR a trebuit si sa plateasca o amenda de 15.000 de lei.

"Cum e sa primesti 400 de milioane de lei subventie, sa faci licitatie ca vrei sa cumperi echipamente noi 'pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Uniunii Europene' (da, chiar asa scrie, ce mi-e Consiliul UE, ce mi-e UE insasi), niste firme cinstite sa faca oferte pentru echipamente noi si pe urma tu sa cumperi, in fix aceeasi licitatie, echipamente second-hand*, de la o mica firma din Alesd, ca-s mai ieftine?

Ei bine, asta a facut TVR in 2018, si-a cumparat statii grafice etc., de peste jumatate de milion de lei, la mana a doua, furnizorul a semnat un contract in care garanta ca echipamentele sunt 'noi, neutilizate', Consiliului de Administratie i s-a zis oral, in trecere, ca-s 'refurbished', iar Televiziunea a platit 15.000 lei amenda data de Curtea de Conturi pentru aceasta intreprindere", scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Refurbished este un termen care defineste reconditionarea unui produs vechi sau deteriorat - returnat anterior producatorului sau vanzatorului, la o stare complet functionala si un aspect imbunatatit asemanator celui nou. Bulai precizeaza ca pe siteul firmei care a vandut echipamente catre TVR este mentionat insa ca "diferenta dintre refurbished si second-hand e una strict estetica".

Deputatul enumera si cateva dintre explicatiile oferite de conducerea TVR pentru aceasta achizitie problematica.

"Cu ce justificari au venit oamenii din TVR? 'E o eroare materiala', i-a zis dna Gradea (Doina Gradea, sefa TVR - n.red.) Curtii de Conturi. Second-hand-urile sunt 'un efort al politicilor europene de reducere a amprentei de carbon si a stoparii irosirii resurselor reutilizabile', a zis un alt sef din institutie.

Exact din grija pentru mediu a cumparat TVR echipamente refurbished la preturi pe care tot TVR l-a stabilit pentru echipamente noi. Preturi stabilite dupa piata americana, aflata la 7.000 km departare, ca 'noi stim ca firmele romanesti umfla preturile cu 40%'. Sa-ti consideri furnizorii potentiali hoti e o mare strategie institutionala", mai scrie deputatul.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Iulian Bulai nereguli Curtea Conturi TVR, #Doina Gradea nereguli TVR achizitii, #TVR echipamente refurbished , #TVR