Mic tratat de evitare a manipularii online: De ce social media functioneaza - Efectul persoanei a 2-a/prietenii

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 08:29
6288 citiri

Se da urmatoarea situatie (nereala, dar probabila): postare cu urmatoarele elemente:

  • fotografia: un delfin din Marea Mediterana, modificat in Photoshop ca sa para esuat pe un tarm si care prezinta semne de violenta (rani deschise etc);
  • textul: o referinta pe cat de dura, pe atat de vehementa la problema poluarii din Marea Neagra si incapacitatea autoritatilor de mediu de a gestiona situatia curenta;
  • situatia curenta: delfinul cu pricina care a murit, ranit fiind, din cauza poluarii amintite si povestite mai sus.

Postarea se propaga cu viteza luminii, are parte de numeroase reactii, indignari, comentarii acide, probabil rezulta si o petitie online impotriva poluarii Marii Negre.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Nu exista nicio confirmare ca un delfin a esuat la tarmul Marii Negre, cu atat mai mult un delfin de Marea Mediterana. Nu exista nicio reactie oficiala sau a vreunui martor (fie el ocular sau nu) . Nu se cunoaste nici locul exact unde a esuat, in definitiv litoralul romanesc are o lungime de 244 de km tarm.

Un exemplu clasic de fake news, dar care a functionat datorita efectului persoanei a 2-a.

Efectul persoanei a 2-a: TU, TIE

Scriam in articolele precedente ca social media se bazeaza pe retele si pe nevoia fiecaruia dintre noi de confirmare sociala; de la faptul ca aratam lumii ce mancam, unde mergem, ce facem, pana la chestiuni cu caracter ceva mai profund, de exemplu interese, cauze cu care rezonam, politica, sentimente etc.

Toate acestea se bazeaza pe convergenta retelei - eu imi prezint o carte de vizita social acceptabila (si acceptabila), iar TU te identifici cu anumite elemente si rezonezi. De aici explicatia comportamentelor: de ce distribuim, propagam, apreciem, comentam, (ne) enervam, (ne) implicam, postam cu recurenta etc.

Fiecare profil de social media (chiar si cele false) are o persoana in spatele sau. Persoana, care, odata acceptata in lista de prieteni, incepe sa TI se adreseze. Tie (direct sau indirect).

In acest moment intra in scena elementul denumit "fluxul comunicarii in doi pasi": vei avea incredere (nu neaparat totala, dar crescuta) in persoanele pe care le consideri apropiate. Vei propaga mesajul acestora mult mai usor. Iar social media exact pe acest principiu artificial lucreaza - iti creeaza falsa iluzie ca persoanele din lista iti sunt "prieteni". Si toata lumea are incredere in prieteni, nu-i asa? Ca altfel, nu ar mai fi prieteni.

Elementul emotional

Reteta in sine este mult mai complexa si cuprinde mai multe elemente de psihologie. Insa am incercat sa o reduc la un element foarte simplu si concludent: dam jos toti anticorpii mentali, daca vedem/primim un mesaj de la cineva pe care il consideram mai apropiat.

Aceeasi lene sociala sub care graviteaza si propagarea mesajelor profilelor false (este diferenta intre fake news si fake profiles) . Daca am adaugat si cel putin un element cu caracter emotional, in cazul nostru fiind delfinul ranit (toata lumea este emotionata in mod direct si nemijlocit de fotografia unui delfin ranit), reteta manipularii este perfecta. De aici si pana la un veritabil fake news nu este decat un pas foarte subtire: intentia.

In concluzie: cercetati evenimentul din cel putin 3 surse. Si pastrati o doza de circumspectie constanta.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#manipulare online, #social media manipulare , #online