Mai multe asociatii lanseaza o campanie impotriva manipularii de la TV: Stop Fake News in Romania!

Sambata, 16 Martie 2019, ora 08:58
10750 citiri
Mai multe asociatii lanseaza o campanie impotriva manipularii de la TV: Stop Fake News in Romania!
Foto: Facebook Stop fake news in Romania

Mai multe asociatii civice au lansat o campanie impotriva manipularii de la TV, sub sloganul "Stop Fake News in Romnia!".

"Haideti, impreuna, sa ne luam tara inapoi pana nu apuca sa o distruga de tot. Stim ca v-ati saturat de apeluri, scrisori, memorandumuri, strangeri de semnaturi, de proteste, de manifeste, de proclamatii, dar, din nefericire, ei nu s-au saturat sa ne calce in picioare. Suna poate patetic, dar schimbarea va veni din efortul nostru concentrat", se arata in mesajul asociatiilor.

Apelul vizeaza in primul rand televiziunile Antena 3 si Romania TV, acuzate de atacuri virulente la adresa unor personalitati, institutii sau grupuri de activisti.

"Cele doua statii s-au remarcat in peisajul si asa murdar al presei romanesti prin frecventa si virulenta atacurilor la adresa unor personalitati, institutii sau grupuri de activisti, atacuri ramase complet nesanctionate de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), in ciuda numeroaselor sesizari facute de catre cetateni.

Ultimii 2 ani au vazut o explozie de manipulare, fake news si discursul urii propagata mai ales de doua dintre statiile de stiri din tara: Antena 3, parte a grupului Intact apartinand de facto familiei condamnatului Dan Voiculescu si Romania TV, televiziunea controlata de urmaritul penal si fugarul Sebastian Ghita", se arata intr-un comunicat al asociatiilor care au initiat campania.

In apel, asociatiile se adreseaza atat celor calomniati la cele doua televiziuni, cat si jurnalistilor in general si companiilor care isi fac publicitate pe aceste canale TV.

"Voi, personalitatile calomniate si injurate in emisiunile Antena 3 si Romania TV, nu mai inchideti ochii atunci cand vi se incalca dreptul la propria imagine. Nu inseamna ca va bagati in troaca si, deci, o sa va manance porcii ci este, din contra, igienic sa faceti plangeri penale si la CNA.

Voi, jurnalistii, scrieti cand cele doua posturi emit dezinformari pe post si ajutati-ne cu fact-checking sa le combatem.

Voi, companiile care difuzati publicitate pe aceste canale TV, respectati-va consumatorii si etica de brand si nu alegeti Atena 3 si Romania TV pentru a va promova produsele. Daca aveti reclame acum pe aceste posturi, va rugam sa le retrageti", este apelul asociatiilor civice.

Reprezentantii acestora atrag atentia ca degeaba asteptam ca statul roman sa aplice legislatia si ca nu mai este timp de balet birocratic: "Grupul organizatiilor semnatare ale acestui comunicat refuza sa asiste neputincios la degradarea discursului public si la semanarea urii si minciunii. Iresponsabil pentru ca societatea romaneasca e rupta in doua de discursul urii practicat de cele doua televiziuni".

Asociatiile semnatare acuza autoritatile ca inchid ochii la abuzurile si derapajele media: "Desi exista o lege a audiovizualului si chiar si un Cod Deontologic al Jurnalistului, desi CNA are instrumente ca sa amendeze abaterile din ce in ce mai numeroase sau grosolane ale celor doua televiziuni, legislatia nu este implementata si autoritatile inchid, iresponsabil, ochii".

Organizatiile care semneaza apelul impotriva manipularii TV sunt: Stop Fake News in Romania, Frontline Club Bucharest, Freedom House Romania, #REZISTENTA, Geeks For Democracy, Coruptia ucide, Umbrela Anticoruptie Cluj, Initiativa Romania, Aradul Civic

Centrul de Investigatii Media, Teleleu, VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie

Stafeta Steagului Uniunii Europene.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#campanie Stop Fake News Romania , #televiziune