Jucan: CNA executa ce ii cere Antena3. Scandalul a picat manusa in procesul de santaj - Interviu

Joi, 18 Februarie 2016, ora 20:21
13777 citiri
Jucan: CNA executa ce ii cere Antena3. Scandalul a picat manusa in procesul de santaj - Interviu
Foto: captura YouTube (Arhiva)

Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), afirma ca acei colegi care au votat scrisoarea adresata ANAF legata de discutarea situatiei televiziunilor din trustul Intact sunt complici la nepunerea in executare a unei decizii judecatoresti definitive.

Intr-o postare pe Facebook, Valentin Jucan subliniaza faptul ca exista un protocol semnat intre CNA si ANAF, insa el se refera la cu totul alte lucruri, mai exact la "cresterea nivelului eficientei colectarii veniturilor bugetului general consolidat al statului" si la "prevenirea si combaterea evaziunii

fiscale".

"In traducere, acest protocol are ca scop UNIC urmarirea achitarii amenzilor pe care radiodifuzorii le primesc in cazul incalcarii legii audiovizualului. Decizia de astazi a CNA de a se adresa ANAF este o depasire clara a atributiilor institutionale", scrie Valentin Jucan.

De asemenea, acesta a postat pe Facebook scrisoarea semnata de presedintele Laura Georgescu si trimisa astazi ANAF, in vederea discutarii situatiei Antenelor.

"Membrii CNA care au votat astazi aceasta aberatie sunt complici la nepunerea in executare a unei decizii judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila (...) Intreruperea emisiei este o teza FALSA, in baza careia CNA solicita o intalnire ANAF-ului. De fapt, sensul acestui demers este acela ca CNA, sub aceasta forma, sa emita un document oficial in care sa accepte faptul ca emisia poate fi intrerupta. CNA 'legalizeaza' o minciuna!", sustine Valentin Jucan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valentin Jucan a punctat cateva lucruri legate de acest scandal intens mediatizat in ultimele zile, exprimandu-si opinia ca "victimizarea" organizata de Antena3 vine in contextul in care instanta urmeaza sa dea un verdict in dosarul RCS&RDS in care Sorin Alexandrescu, CEO Antena TV Group, Camelia si Dan Voiculescu sunt judecati pentru santaj.

CNA a discutat situatia Antenelor: Gadea, Badea, Ursu si Alexandrescu cer sprijin in fata ANAF

Puteti sa ne spuneti cine a votat astazi scrisoarea trimisa de CNA catre ANAF?

Eu sunt la Cluj, din motive de sanatate am anuntat ca nu pot participa saptamana aceasta la sedinte, habar n-aveam ce urmeaza sa se intample, dar si daca as fi fost in Bucuresti n-as fi participat la aceasta intalnire. Nu s-a opus nimeni. Am lipsit eu si colegul Florin Gabrea.

Daca cititi scrisoarea, vedeti ca la final scrie "Va propunem o intalnire pentru o informare reciproca privind situatia de fapt si posibilele ei implicatii".

CNA stie foarte bine ca nu exista riscul intreruperii semnalului, pentru ca semnalul Antenei 3 se poate intrerupe numai si numai daca Antena 3 isi doreste acest lucru. ANAF-ul nu a solicitat acest lucru, nu a solicitat retragerea licentelor, nu a solicitat nimic care sa aiba legatura cu functionarea licentelor audiovizuale.

Introducerea in aceasta scrisoare a riscului intreruperii emisiei este, de fapt, o indeplinire a dorintei celor de la Antena3 ca CNA sa faca acest gest. Este un enunt fals, Antena 3 mai are sedii autorizate de CNA de unde poate sa functioneze. Stiti foarte bine ca emisiunea "Sinteza Zilei" sau "In gura presei" se transmit de la Excelsior. Si daca s-ar intrerupe emisia, nu s-ar pune in discutie pierderea licentelor.

Cel mai grav este insa ca CNA isi depaseste atributiile institutionale. Cum sa iti permiti tu, CNA, sa ceri lamuriri in legatura cu modul in care se pune in executare o sentinta judecatoreasca?

Si alte televiziuni au avut probleme cu pierderea licentei sau riscul opririi emisiei. Ce s-a intamplat in cazurile OTV si Realitatea TV?

In cazul OTV lucrurile au fost foarte simple. Retragerea licentei s-a produs pe cu totul alte articole, si anume pentru neplata amenzilor. Nu doar ca OTV nu si-a achitat amenzile, dar a avut amenzi pe care nici macar nu le-a contestat in instanta. Acele amenzi au depasit termenul de 6 luni, prevazut de lege, ei nu le-au achitat, in mod repetat nu doar o singura data, asa ca postului OTV i s-a retras licenta. CNA a avut parte si de un proces cu OTV, pe care l-a castigat. Deci, CNA a procedat corect.

In cazul Realitatea TV, a fost vorba despre o stare de insolventa. Dar noi n-am facut niciodata solicitare catre ANAF sau catre judecatorul sindic: "Spuneti-ne cum faceti, pentru ca s-ar putea ca oamenii sa isi piarda licenta!". Nici vorba. Din contra! Acelasi CNA, in momentul in care a trebuit sa autorizeze studiourile pentru Realitatea Plus a avut grija sa inspecteze inclusiv spatiile de toaleta. Domnul Tufeanu, membru al CNA, a mers personal si a masurat inclusiv aceste spatii de la Realitatea Plus, ca nu cumva sa se faca ceva ce Consiliul nu ar sti.

De fapt, acum 2 ani a fost o batalie crunta, pentru ca Realitatea Plus trebuia sa nu primeasca avizul, ceea ce la momentul respectiv, procedural vorbind, insemna pierderea licentei.

Deci, asa procedeaza CNA. Cand e vorba de unii, se scriu scrisori catre ANAF, ii cheama la consultari, dar cand e vorba de altii, ascund documente, merg in inspectie si verifica chestiuni care nu-i privesc, tergiverseaza ordinea de zi, asa cum s-a intamplat cu Realitatea TV Plus, pana la momentul in care acest post era in fata pierderii licentei.

Despre TVR, postul public aflat intr-o situatie catastrofala, s-a discutat vreodata in CNA?

Niciodata, desi am solicitat de atatea ori, la fel ca si conducerea TVR, Irina Radu, Stelian Tanase si ceilalti! Dansii au facut apel de zeci de ori catre Parlament, unii mai sincer, altii mai putin. Au solicitat interventia parlamentarilor, a CNA. Pe nimeni nu a interesat. Si uitati-va cum procedeaza acum CNA.

Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare in acest moment este ca CNA isi depaseste atributiile institutionale. Cum va imaginati intalnirea dintre CNA si reprezentantii ANAF? Ce va spune CNA? "Vedeti cum va comportati!"?!

Care sunt resorturile acestei actiuni de victimizare derulate de cateva zile pe cele 5 posturi de televiziune din grupul Intact? E o strategie de marketing?

Este o chestiune mixta. E un razboi pe mai multe fronturi. Si vreau sa spun un lucru pe care nu trebuie sa il comentam prea mult. Acest scandal pica manusa, ca moment. Pentru ca nu peste foarte mult timp urmeaza sa se incheie un alt proces extrem de complicat, de santaj, intre RCS&RDS si Antena Group, proces in care capetele de acuzare s-au transformat in unele mult mai grave si mai complexe. Iar aceasta sceneta de victimizare a Antenei 3 vine numai bine inaintea acestui moment.

Ei stiu foarte bine ca nu vor parasi spatiul respectiv, dar a fost un moment prielnic in care sa arate inca o data forta de santaj, atat la adresa publicului credul, cat mai ales la adresa politicienilor care s-au executat imediat, in frunte cu cel care a provocat intregul scandal din Senatul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a carui propunere a fost aprobata de o larga majoritate, cu o veselie de primavara. Toata lumea a votat chemarea premierului Ciolos, dar nu s-a intamplat acelasi lucru in cazul Colectiv, nu s-a intamplat in cazul legii defaimarii si in alte cazuri.

Nici in cazul TVR, in care Parlamentul are o responsabilitate majora.

Intr-adevar, dar de TVR nu ii mai pasa nimanui pentru ca TVR a ajuns la un asemenea nivel incat nu mai este important pentru politicieni. Daca acum 10 ani pentru TVR se dadea principala batalie pentru momentele electorale, acum Antena3 este cea care merita atentia politicienilor, fie pentru ca au nevoie de sprijin, fie pentru ca se tem de un linsaj mediatic. Probabil ca unii au si probleme, de au acest sentiment de teama. Dar, TVR nu mai conteaza, pentru ca nu mai conteaza in audiente si pentru ca clasa politica a avut grija sa o aduca acolo unde este acum.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Jucan CNA scrisoare ANAF Antena3, #ANtena 3 evacuare sediu , #Antena 3