Gata cu manipularea! O tara europeana lupta cu fake news inca din scoala primara si are rezultate excelente

Luni, 03 Februarie 2020, ora 21:15
20117 citiri
Gata cu manipularea! O tara europeana lupta cu fake news inca din scoala primara si are rezultate excelente
Foto: Arhiva Ziare.com

Finlanda este considerata tara europeana cea mai rezistenta in fata fenomenului "fake news", fapt ce se explica prin atitudinea foarte serioasa in ceea ce priveste combaterea lui: de la profesori la elevii din clasele primare, toata lumea invata cum sa identifice stirile false, arata jurnalistii de la The Guardian intr-un reportaj.

Copiilor le este insuflata circumspectia de la varste fragede, spune Kari Kivinen, directorul unei scoli publice din Helsinki. In clasele primare dau rezultate bune fabulele clasice. Morala din "Corbul si vulpea" lui La Fontaine, apreciaza Kivinen, este valabila si in ceea ce priveste anumiti politicieni din zilele noastre.

In gimnaziu se pune un accent puternic pe gandirea critica.

La orele de matematica, de exemplu, elevii invata cat de usor pot fi manipulate statisticile. La orele de arta pot vedea cat de usor poate fi distorsionat mesajul unei imagini, la cele de istorie analizeaza cele mai notabile campanii de propaganda, in timp ce profesorii de limba finlandeza le arata in cate feluri pot fi utilizate cuvintele pentru a deruta, a induce in eroare si a insela.

"Obiectivul este acela de a avea cetateni si alegatori activi si responsabili. Gandirea critica, verificarea informatiilor, interpretarea si evaluarea tuturor informatiilor pe care le primesti, de oriunde apar, sunt cruciale. Am facut din acest lucru o parte centrala a materiei, pentru toate disciplinele", spune Kivinen.

Programa scolara din Finlanda este parte a unei strategii mai ample concepute de Guvernul de la Helsinki dupa 2014, cand tara a fost tinta unei campanii de stiri false lansate din Rusia.

"(Fenomenul) ne afecteaza pe toti. Tinteste intreaga societate finlandeza. Urmareste sa ne slabeasca valorile si normele, increderea in institutiile care sunt liantul societatii", spune Jussi Toivanen, directorul de comunicare al cabinetului prim-ministrului.

Razboiul Finlandei cu informatiile online false s-a intensificat dupa ce Rusia a anexat Crimeea in urma cu cinci ani. Campanii lansate de simpatizanti ai extremei drepte, de site-uri de stiri "alternative", de conturi de pe retelele de socializare s-au concentrat pe atacarea Uniunii Europene, fiind aduse in atentie chestiuni legate de imigratie sau incercandu-se influentarea dezbaterii privind statutul Finlandei de stat membru al NATO.

"Rezistenta" a imbracat forma unui program condus de o comisie formata din reprezentanti ai 20 de institutii diferite, de la ministere la politie si serviciile de informatii si de securitate, in cadrul caruia au fost instruiti mii de functionari publici, jurnalisti si profesori.

ONG-urile au la randul lor un rol important in acest proces de educare.

"Astazi, copiii nu citesc ziare si nu se uita la stiri, ceea ce este in regula. Nu cauta stiri, ci dau de ele, pe WhatsApp, YouTube, Instagram, Snapchat... Sau, mai exact, un algoritm le selecteaza pentru ei. Trebuie sa fie capabili sa le abordeze intr-un mod critic. Nu cinic, nu vrem sa creada ca toata lumea minte, ci critic", mai spune Kivinen.

Ce vrea el este ca elevii sa-si puna intrebri ca: cine a produs aceasta informatie si de ce? Unde a fost publicata? Ce spune cu adevarat? Ce public tinteste? Pe ce este bazata? Exista dovezi ca lucrurile stau asa sau este doar parerea cuiva? Poate fi verificata in alta parte?

O discutie cu elevii ne arata ca abordarea Finlandei vizavi de fenomenul fake news da roade: "Trebuie sa verifici intotdeaua informatia. Regula numarul unu: fara Wikipedia. Si trebuie sa ai trei sau patru surse diferite si de incredere. Invatam acest lucru la toate disciplinele", spune Mathilda, o eleva de 18 ani.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Finlanda fake news scoala, #Finlanda elevi stiri false , #stiri false