Dependenta de Suleyman Magnificul: Care-i secretul serialelor turcesti?

Marti, 12 Februarie 2013, ora 23:53
7372 citiri
Dependenta de Suleyman Magnificul: Care-i secretul serialelor turcesti?
Foto: paginademedia.ro

Serialul turcesc "Suleyman Magnificul" a castigat nu doar inima romanilor, ci si pe reprezentantii altor popoare. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Telenovelele turcesti sunt foarte populare in Grecia, toate cele trei mari canale generaliste de divertisment din tara, Mega, Ant1 si Alpha, difuzand in prime-time astfel de productii, noteaza Deutsche Welle.

Fuga de cotidian

Criticul grec de televiziune Nikos Vulalas explica acest succes al serialelor turcesti prin prisma problemelor financiare ale televizunilor.

"Un astfel de serial costa, in medie, in jur de 5.000 euro pe episod, astfel ca este mai ieftin decat o productie proprie, aducand televiziunilor marje de profit de pana la 40%. Grecii le iubesc datorita efectului linistitor pe care il au asupra lor, extenuati dupa o zi in care problemele financiare i-a pus la grea incercare. Serialele turcesti au cadre frumoase din locuri necunoscute si exotice, pe care comsumatorul de masa nu le-ar putea vizita niciodata", spune Vulalas.

Aceste productii nu au cucerit doar Grecia, ci si alte tari din lume. Anul trecut, castigurile au depasit suma de 100 milioane dolari din vanzarea a peste 100 de seriale, in 70 de tari.

In acest moment, pe canalele grecesti ruleaza sase seriale turcesti, un fapt care-i uluieste pe actorii eleni, multi dintre ei ramasi fara loc de munca. Unii dintre acestia sustin ca au ramas pe drumuri tocmai din cauza acestor productii turcesti ieftine.

Fara pic de rusine

Critici asemanatoare vin si din partea presei nationaliste, precum si din partea politicienilor. Ziarul "Democratia", de exemplu, a incetat sa mai insereze intre paginile sale reclame ale televiziunii Ant1, deoarece difuzeaza serialul "Suleyman Magnificul", ca o incercare de a minimaliza cei 400 de ani de ocupatie otomana a Greciei.

O scrisoare de protest a trimis si cunoscutul compozitor grec Mikis Theodorakis. "Aceasta atitudine provocatoare a canalelor tv grecesti, care, fara pic de rusine, difuzeaza toate nimicurile cumparate de la propaganda turceasca, nu poate lasa pe nimeni indiferent", spunea autorul in luna septembrie a anului trecut.

Majoritatea telespectatorilor greci nu da atentie acestor luari de pozitie, serialele turcesti fiind o distractie simpla si ieftina, care actioneaza ca un calmant cu efect rapid, ce duce la uitarea problemelor zilnice ale vietii.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Suleyman Magnificul serial, #seriale turcesti succes, #seriale turcesti Grecia, #cat costa serial turcesc, #retata succes telenovele , #televiziune