Conducerea TVR a fost reclamata la Parchet: Sindicalistii acuza cheltuieli discretionare si angajari cu dedicatie

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 15:31
3995 citiri
Conducerea TVR a fost reclamata la Parchet: Sindicalistii acuza cheltuieli discretionare si angajari cu dedicatie
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax/Hepta.ro

Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind - Filiala TVR a depus joi mai multe plangeri si denunturi penale la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzand conducerea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) de "presupuse actiuni ilegale", prevazute in legislatia penala.

Conform unui comunicat de presa al Mediasind, procurorilor li se cere sa cerceteze existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in cazul incalcarii de catre presedintele-director general SRTV, Doina Gradea, si de catre coordonatorii Departamentelor Resurse Umane si Juridic a Conventiilor OIM si Directivelor UE in privinta relatiilor de munca, a legislatiei interne privind dialogul social.

MediaSind reclama faptul ca reprezentantii sai au fost impiedicati de jandarmi sa participe la sedinta Consiliului de Administratie din 12 iulie, jandarmii "sustinand ca au primit ordin de la cabinetul PDG sa nu fie lasati in incinta institutiei".

"In momentul in care reprezentantilor nostri li s-a permis, dupa aproximativ 90 minute de proteste, accesul la sedinta CA, Presedintele-Director General a supus la vot Revocarea Hotararii nr. 69/2019 privind constatarea reprezentativitatii FAIR-MediaSind in SRTV.

Dupa expunerea argumentelor FAIR-MediaSind sustinute cu documente oficiale, Consiliul de Administratie a respins propunerea de revocare, singurul vot 'pentru' fiind doar al presedintelui-director general Doina Gradea", se arata in comunicatul MediaSind.

De asemenea, li se cere procurorilor sa mai cerceteze urmatoarele fapte:

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal prin discriminarea organizatiei in raport cu celelalte organizatii apropiate/controlate de catre actuala conducere.

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in cazul incalcarii, in mai multe cazuri, de catre conducerea SRTV, a prevederilor HG nr 714/2018 privind drepturile personalului institutiilor publice in cazul delegarilor si detasarilor.

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal prin nerespectarea transparentei decizionale (...) Pe fond, Tribunalul Bucuresti a admis cererea SRJ MediaSind privind punerea la dispozitie a contractelor cu casele de avocatura, iar SRTV a facut recurs, sustinand ca SRJ Mediasind nu are personalitate juridica!!! (...) Totodata, se vor solicita institutiei abilitate sa verifice si corectitudinea procedurilor de executare silita initiate de catre conducerea SRTV.

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in cazul cheltuielilor discretionare privind organizarea Festivalului Cerbul de aur - editia 2018 si a altor evenimente, precum si in cazul folosirii in interes propriu a bunurilor institutiei.

Sapte membri ai Consiliului de Administratie au reclamat Comisiilor de Cultura ale Parlamentului lipsa de transparenta a presedintelui - director general SRTV in cheltuirea banilor publici. In data de 20 februarie 2019, Camera Deputatilor a votat in plen constituirea unei comisii de ancheta pentru cercetarea acestor cheltuieli, dar activitatea acestei comisii a fost blocata din interese politice.

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in ceea ce priveste organizarea unor concursuri de angajari cu "dedicatie", fara participarea reprezentantilor organizatiei sindicale, sau angajari suspecte a unor membri CA.

- Existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in ceea ce priveste pierderea unor contracte privind organizarea unor evenimente-etalon pentru Televiziunea Romana, cum ar fi Festivalul George Enescu, sau diverse evenimente sportive etc. in favoarea unor grupuri de interese si entitati private.

"Avand in vedere gravitatea acestor fapte care afecteaza drepturile membrilor nostri de sindicat din cea mai mare institutie de media din tara, Societatea Romana de Televiziune, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa solutioneze cu celeritate aceste plangeri si denunturi penale pentru ca persoanele vinovate de aceste fapte sa raspunda in fata legii, iar angajatii Televiziunii Nationale sa poata sa-si desfasoare activitatea in conditii de legalitate si normalitate", se arata in incheierea comunicatului citat.

Reamintim ca MediaSind - TVR este organizatia sindicala care a anuntat la inceputul acestei luni ca a inceput o "greva prin exces de zel" impotriva "abuzurilor conducerii" TVR.

Citeste mai multe: Angajatii TVR intra in "greva prin exces de zel" si fac plangeri penale impotriva abuzurilor si coruptiei conducerii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#plangeri penale Doina Gradea TVR, #MediaSind plangeri penale TVR , #TVR