Cenzura in era ciberneticii si nebunii periculosi

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 16:41
3817 citiri
Cenzura in era ciberneticii si nebunii periculosi
Foto: Arhiva Pixabay

In lumea oligarhiei de tip PSDist chestiunea libertatii de exprimare si opinie se rezolva simplu. Dispare oferta televizunii independente. Dar si Netul a ajuns sub stare de asediu. Si nu doar in Est. Ce-i de facut?

Enervat de aparenta indispozitie a colegilor sai, parca vesnic ursuzi, un adolescent american le-a turnat in bauturi un halucinogen periculos. Picaturile de LSD par sa-i fi ametit, mai degraba decat sa-i inveseleasca pe morocanosii agresati.

Ma intreb ce fumeaza benevol politicienii lumii libere. Sau cu ce anume vor fi fost intoxicati. De cand sunt otraviti. Si cine oare ii va trezi din monstruosul lor somn al ratiunii, punandu-i in azilul de alienati mintali in care le e locul celor ce, din nebunie sau prostie, pun in pericol comunitatea.

Par in corpore sa fi uitat de valoarea libertatii. Daca le-a pasat realmente, vreodata, de ea. In orice caz, nu au probleme s-o suprime pe a Internetului.

Mai nou, in numele drepturilor de autor, s-a gasit o majoritate in PE sa voteze in favoarea unei reforme legislative dubioase, menite sa adapteze la era digitala norme vechi. Dandu-le creatorilor (europeni) bani luati de la gigantii (americani) ai Internetului gen Google. Sau Facebook si compania.

Suna bine. Suna a haiducie si a Robin Hood. Dar e sonata rau. Rea se anunta nu doar reforma preconizata care, in loc sa apere drepturi, risca sa le distruga dimpreuna cu libertatea din Net. Ci mai ales maniera pesedista in care proiectata schimbare s-a vazut aparata in vest.

Cenzura filtrelor de upload si taxe pe link

Daca va ajunge sa fie aprobata in forma ei actuala, cu tot cu articolele ei controversate, de liderii UE, noua reglementare va reclama indirect, intre altele, introducerea asa-numitelor filtre de upload. Acesti algoritmi ar verifica si cenzura automatizat continuturile incarcate si puse in circulatie pe Net.

Automatizate le-ar fi, desigur, si erorile. In plus, alta prevedere necoapta preconizeaza perceperea de taxe pe link-uri, prin intermediul carora se amplifica riscul controlului continuturilor din motoarele de cautare.

Dupa cum pe drept se tem criticii reformei, cetateanului i s-ar putea prescrie, astfel, ce anume i se da voie sa afle si sa aprofundeze. Si ce nu.

Mai grav e ca s-ar crea astfel o veritabila infrastructura a cenzurii in Internet. Iar toate acestea s-au intamplat in PE in pofida masivelor proteste ale unui numar impresionant de oameni, inclusiv maturi, manifestand alaturi de asa-zisi "digital natives", de elevi si de studenti.

Legea a fost adoptata, totusi, la Strasbourg cu girul, votul si patalamaua crestin-democratiei si social-democratiei germane si europene, fiind apoi ipocrit contestata de unii politicieni aflati in campanie electorala.

Promotorii cenzurii adopta versiunea tezei sorosiste a PSD

Care s-au speriat de anvergura protestelor. Or, asumarea noii norme a avut loc intr-o faza in care, avariata si descompusa de forte centrifugale, Europa e in criza grea, iar alegerile europene care bat la usa risca sa livreze puhoaie de voturi extremismelor antieuropene de orice nuanta si directie.

Ei bine, in aceasta faza politica critica, adeptii crestin-democrati ai unei norme "a cenzurii in retea", cum ii spun contestatarii, si-au permis vituperari de o falsitate, de-o insolenta si de-o aroganta fara precedent in disputele politice occidentale.

Promotorii CDU ai legii drepturilor de autor au sustinut astfel, cu toata seriozitatea, ca protestatarii care se opun reformei n-ar fi reali, carteala lor fiind produsul unor "boti". In reactie la demonstratiile la care, surpriza mare, "robotii" s-au infiintat in carne si oase si s-au dovedit bipezi extrem de vii s-a schimbat placa.

Promotorii zisei legi a cenzurii au sustinut, cu jalnice inflexiuni antiamericane, o usor modificata versiune a tezei sorosiste a PSD.

Potrivit variantei CDU, marile concerne (neaparat americane) i-ar fi platit si manipulat pe prezumtivii "idioti utili" sa iasa in strada. Ca, in replica, politicienilor caduci ai Angelei Merkel li s-a reprosat ca au mari dificultati in a pricepe fie chiar si chestii dintre cele mai simple despre pacatoasa lume digitala, nu mai e decat detaliul hazliu al unei potentiale tragedii. Caci, in mod trist, a castigat cenzura.

Triumviratul Europei l-a primit pe imparatul cenzurii chinezesti

Iar de pierdut a pierdut libertatea Netului. Ispita cenzurii cibernetice din motive economice se imperecheaza lesne cu tentativa forfecarii din ratiuni politice.

La Paris, triumviratul Europei, compus din Juncker, Merkel si Macron, l-a primit cu o gingasie diplomatica demna de o cauza mai buna pe Xi Jinping, imparatul neincoronat al cenzurii chinezesti. Una similara celei iraniene sau rusesti, pe baza de retele interne care, din unghiul regimurilor totalitare, au virtutea terifianta de a fi perfect compatibile cu demersuri de supraveghere digitala totala a populatiei.

De pilda a celei comunizate a Imperiului de Mijloc. Ca si de spionaj extern. Ori de razboi hibrid.

Marea problema nu vizeaza insa doar aparatele rasaritene de indoctrinare, cenzura si razboi hibrid. De la care mai nimeni nu se putea, realist, astepta la performante mai putin nocive.

Alarma in cel mai inalt grad trebuie sa provoace in schimb tentatiile occidentale de a "rezolva" prin foarfece si blocari de semnale, pagini, articole, carti si discursuri demontand si contestand legitim, din interior, potentiale pervertiri ale societatilor deschise.

Extrem de ingrijoratoare, bunaoara, e tendinta unor universitati precum Cambridge, ori lanturi de librarii precum cea mai mare, neozeelandeza, de a imita reflexele medievale ale Bisericii Catolice si de a plasa pe index profesori conservatori incomozi pentru elita progresista, relativista si corecta politic, ca Jordan Petersen. Ori cartile lor.

E adevarat ca nimeni n-a rezolvat satisfacator paradoxul tolerantei, descris de genialul Karl Popper. Potrivit caruia o societate toleranta nu poate fi concesiva la infinit (fata de neangaduinta fanatica), daca nu vrea sa fie acaparata de intoleranta.

Dar cine si pe ce criterii determina unde e legitim sa-nceapa sa intervina foarfeca anti-intolerantei?

In fapt, e logic, in opinia mea, ca ispita extremista sa creasca pe masura ce societatea isi extinde toleranta, deschiderea si libertatea.

Reluandu-l si parafrazandu-l pe Erik Hopper, in conditii optime se amplifica frustrarile tuturor celor care esueaza, in mod necesar, din motive subiective. Si ale celor ce se tem sa dea gres in viata din pricina propriilor neajunsuri. Si care, ca sa scape de povara raspunderii pentru propriul esec, in speta pentru inadecvarea propriului eu, devenit insuportabil intr-o lume in care altii profita de libertate si reusesc, se fanatizeaza, refuza individualismul si cotizeaza la antisemitism si alte teorii ale conspiratiei subintinzand forme, adesea nationaliste, sau religioase, de extremism, colectivism si tiranie.

Replica adecvata la acest pericol nu-mi pare a fi cenzura ideii. Caci nu ideea (oricat de stupida ar fi) este dusmanul. Ci fanaticul potential violent.

Replica adecvata ideii este argumentul. Si abordarea ferma si eficienta a nebunului periculos, cand destinatarul argumentului prefera sa ramana surd.

Si sa puna mana pe arma.

Petre M. Iancu

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cenzura Internet Parlamentul European , #jurnalisti
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Cine incearca sa cenzureze Internetul e dusmanul intregii umanitati.
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1