ActiveWatch si alte 12 ONG-uri fac apel la autoritati: Ce trebuie sa faca inainte sa inchida un site pentru fake news

Vineri, 20 Martie 2020, ora 13:22
4685 citiri
ActiveWatch si alte 12 ONG-uri fac apel la autoritati: Ce trebuie sa faca inainte sa inchida un site pentru fake news
Foto: Arhiva Pixabay

13 organizatii non-guvernamentale cer autoritatilor publice sa fie transparente in aceasta perioada si atrag atentia ca ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvarii problemelor crizei este o eroare grava care poate sa produca efecte contrare asteptarilor.

Membrii societatii civile atrag atentia si asupra masurilor de combatere a stirilor false, care trebuie aplicate gradual, la inceput cu atentionarea autorilor cu privire la posibilitatea de dezinformare, cererea de modificare a titlurilor sau a anumitor termeni eronati, eliminarea sau modificarea continutului.

In final, doar dupa ce acestea nu dau rezultate trebuie sa se ajunga la inchiderea site-ului, prin apelarea la gazduitor, si nu la blocarea prin furnizorii de Internet.

Saptamana aceasta, Grupul de Comunicare Strategica a anuntat ca a propus inchiderea site-ului stiridemoment.ro, pentru publicarea unor informatii false, fara temei, cu privire la inchiderea unor supermarketuri si cu privire la un plan "secret" al Guvernului de a aduce in tara romani din strainatate.

Apelul

"Asigurarea transparentei si a promptitudinii in raspunsul autoritatilor catre public si mass-media este o regula de baza a comunicarii in conditii de criza. Comunicarea este parte a crizei, iar daca este facuta prost, criza risca sa ia proportii dramatice," arata cele 13 organizatii non-guvernamentale, intr-un comunicat transmis vineri Ziare.com.

Apelul acestora este denumit "Prin lipsa de transparenta, institutiile statului alimenteaza conspirationismul si dezinformarea."

Asociatiile precizeaza ca inteleg ca in acest moment moment eforturile autoritatilor publice sunt indreptate spre criza generata de pandemie, insa considera ca acest lucru nu trebuie sa conduca la incalcarea legii chiar de catre institutiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

Situatiile considerate abuzive

Apelul insa a fost facut deoarece, la doar 3 zile de la declararea starii de urgenta, au fost observate situatii pe care le considera abuzive.

"Directia de Sanatate Publica Cluj a transmis un document catre un jurnalist in care mentioneaza ca suspenda activitatea de a da curs solicitarilor de informatii de interes public conform Legii 544/2001, pe perioada starii de urgenta.

In paralel, Directia de Sanatate Publica Botosani a transmis presei o hartie prin care isi declina competenta de a raspunde la o astfel de cerere, solicitand presei sa se adreseze Grupului de Comunicare Strategica, desi solicitarea viza activitatea DSP Botosani," se arata in comunicatul de presa.

Care sunt termenele legale de raspuns

Membrii societatii civile amintesc ca termenul general de raspuns, conform Legii 544/2001, este de 10 zile, iar ca exceptie el poate fi prelungit la 30 de zile. In cazul presei, termenul de raspuns este de 24 de ore.

"In Decretul de Instituire a Starii de Urgenta, se mentioneaza ca termenul de raspuns pentru aceste solicitari este dublat, nicidecum nu este mentionata suspendarea dreptului de acces la informatii de interes public.

Prin urmare cele 10, respectiv 30 de zile devin maximum 20 de zile sau 60 de zile in starea de urgenta, iar in cazul presei - maximum 48 de ore. Refuzul de a raspunde la solicitarile de informatii publice ramane in continuare abatere disciplinara, potrivit articolului 21 din aceeasi lege," precizeaza comunicatul.

Potentialul de pericol al stirilor false

Pe de alta parte, decretul prezidential privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei ar da atributii insuficient reglementate institutiilor publice.

Articolul 54 mentioneaza un mecanism care face posibila "eliminarea de la sursa" sau "blocarea accesului utilizatorilor din Romania la continutul care promoveaza stiri false cu privire la evolutia COVID-19".

"Intelegem potentialul de pericol al stirilor si informatiilor false, consideram insa ca nu Guvernul este instanta care trebuie sa stabileasca valoarea de adevar a informatiilor oferite de mass-media.

In conditiile in care rolul presei este si de a evalua critic activitatea Guvernului, astfel de atributii deschid posibilitatea de abuz si pun in pericol libertatea presei. Masurile de combatere a stirilor false trebuie aplicate gradual, la inceput cu atentionarea autorilor cu privire la posibilitatea de dezinformare, cererea de modificare a titlurilor sau a anumitor termeni eronati, eliminarea sau modificarea continutului.

Numai dupa ce acestea nu dau rezultate trebuie sa se ajunga la inchiderea site-ului, prin apelarea la gazduitor, conform legislatiei aplicabila in domeniu.

Nu recomandam apelarea la blocarea prin furnizorii de Internet (cum este prevazut acum in decretul de urgenta) fara a lua in considerare posibilitatea ca prin aceasta masura exista riscul de a face un continut obscur mult mai cunoscut decat era si deci de a incuraja, indirect, raspandirea lui.

Motivarea tuturor masurilor dispuse de autoritati trebuie sa fie publica, pentru a se putea stabili in mod transparent in ce au constat stirile false si ce greseli au fost facute, in scopul evitarii comiterii unor fapte similare si de catre alte persoane.

Orice decizie a autoritatilor publice trebuie sa poata fi apelata in fata instantelor de judecata," se mai arata in comunicat.

Apelurile organizatiilor internationale

Potrivit sursei citate, Organizatia Natiunilor Unite si Human Rights Watchfac un apel catre toate statele sa nu foloseasca aceasta perioada ca pretext pentru masuri care incalca drepturile omului, fara ca aceste masuri sa fie justificate si fara a fi explicate publicului general.

"Ingradirea libertatii presei sub pretextul crizei si lipsa de transparenta din partea autoritatilor nu pot decat sa afecteze increderea cetatenilor in actiunile autoritatilor publice, incredere care este vitala pentru depasirea acestui moment", conchid cele 13 ONG-uri.

Acestea sunt: ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, APADOR-CH, Funky Citizens, Centrul pentru Inovare Publica, Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI, Asociatia CIVICA, Asociatia MozaiQ LGBT, Atlatszo Erdely - AsociatiaTransilvania Transparenta, Greenpeace Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Civitas Politics si Expert Forum.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#presa ONG, #stare urgenta, #mass media , #stiri false