Margaret Thatcher a avut o relatie speciala cu un roman

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 09:07
14780 citiri
Margaret Thatcher a avut o relatie speciala cu un roman
Foto: Arhiva

Fostul premier britanic Margaret Thatcher, care a decedat luni, la varsta de 87 de ani, a avut o relatie speciala cu un roman.

O prietenie sincera, bazata pe "interese comune", a legat-o pe Doamna de Fier de fostul lider taranist Ion Ratiu, in perioada in care acesta a fost in exil, la Londra.

"In anii '80, tatal meu tinea legatura destul de des cu primul ministru britanic. Am gasit mai multe insemnari in jurnalul sau, in care face referire la 'Doamna de Fier'", a declarat pentru Ziare.com Nicolae Ratiu, fiul fostului lider PNTCD.

Iata ce scria in jurnalul sau, la 9 iunie 1987, Ion Ratiu: "Dis de dimineata la birou. Biroul prim-ministrului mi-a trimis urari de succes si fericire 'poporului roman de pretutindenea'. Margaret Thatcher e o femeie extraordinara.

In toiul campaniei electorale si in ajunul plecarii ei la Conferinta 'celor 7' din Venetia, a gasit timpul sa citeasca scrisoarea mea despre Congres (UMRL) si sa autorizeze sa mi se trimita un mesaj in numele ei".

Doamna de Fier a avut o parere foarte buna despre Ion Ratiu, iar sentimentul era reciproc, isi aminteste fiul fostului lider taranist.

Nicolae Ratiu: Emil Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu - Interviu

"Margaret Thatcher a recunoscut in Ion Ratiu un om cu o vointa de fier si o misiune similara cu a sa. Ion Ratiu era decis sa vada democratia instalata odata pentru totdeauna in Romania. Amandoi erau de parere ca singura modalitate de a trata cu Moscova era de pe pozitii de forta.

Influenta sa in randul liderilor est-europeni aflati in exil a stimulat si apoi a sprijinit eforturile doamnei Thatcher de respectare a drepturilor omului in fostele state comuniste", isi mai aduce aminte Nicolae Ratiu.

Margaret Thatcher a vizitat Romania pentru prima data in septembrie 1971, in calitate de secretar de stat pentru educatie si stiinta al Marii Britanii.

Cea de-a doua vizita a Doamnei de fier a avut loc in anul 1975, intre 30 august si 3 septembrie, de aceasta data in calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Roman, pe Nicolae Ceausescu. Nu a revenit in Romania in calitate de prim-ministru.

Inmormantarea baronesei Margaret Thatcher va avea loc miercuri, 17 aprilie, a anuntat guvernul britanic. Fostul premier al Marii Britanii, in varsta de 87 de ani, a decedat luni, dupa ce a suferit o serie de atacuri cerebrale.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Ion Ratiu Margaret Thatcher, #relatie Margaret Thatcher Romania , #Marea Britanie