Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > fenomen
A   A   A

Vulcanul Etna aluneca in mare, asta e sigur. Iar urmarile vor fi catastrofale: se va forma un tsunami!

Vulcanul Etna aluneca in mare, asta e sigur. Iar urmarile vor fi catastrofale: se va forma un tsunami!
Foto: Arhiva Pixabay
Timp de mii de ani, amenintarea reprezentata de vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, a constat in lava incandescenta si cenusa. Acum, insa, cel mai mare pericol e apa. Un val enorm care ar pune in pericol viata a 3 milioane de oameni.

Istoria acestui vulcan incepe inca de acum 500.000 de ani, arata Science Alert.

Monitorizat doar de cateva zeci de ani, s-a observat ca acesta aluneca incet, dar sigur, in Marea Mediterana. Un studiu dat publicitatii in primavara acestui an arata ca aluneca in mare cu o viteza de 14 mm anual.

Cercetatorii au vrut sa afle care e motivul: magma care fierbe in interior, pentru ca vulcanul este activ in prezent, sau altceva?

O cercetare recenta a aratat ca nu aceasta e de vina, ci gravitatia. Iar fenomenul poate antrena mari alunecari de teren, atat de mari incat se poate isca un tsunami, avertizeaza unul dintre autorii studiului, Morelia Urlaub, cercetator din Germania, care a studiat inclusiv partea acvatica a vulcanului.
A observat ca, intre 12 si 20 mai 2017, a existat o deplasare de 4 centimetri, care nu a fost cauzata de activitatea din interior a vulcanului. Asta inseamna ca, la un moment dat, ceva catastrofal se poate intampla.

Deocamdata - si nici macar acest lucru nu este o certitudine - oamenii de stiinta preconizeaza ca un tsunami, cel putin nu unul catastrofal, nu va avea loc in urmatoarea 100.000 de ani.

A.P.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 07:23

 Articol citit de 14424 ori

Citeste si: