Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > fenomen
A   A   A

Vulcanul Etna aluneca in mare, asta e sigur. Iar urmarile vor fi catastrofale: se va forma un tsunami!

Vulcanul Etna aluneca in mare, asta e sigur. Iar urmarile vor fi catastrofale: se va forma un tsunami!
Foto: Arhiva Pixabay
Timp de mii de ani, amenintarea reprezentata de vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, a constat in lava incandescenta si cenusa. Acum, insa, cel mai mare pericol e apa. Un val enorm care ar pune in pericol viata a 3 milioane de oameni.

Istoria acestui vulcan incepe inca de acum 500.000 de ani, arata Science Alert.

Monitorizat doar de cateva zeci de ani, s-a observat ca acesta aluneca incet, dar sigur, in Marea Mediterana. Un studiu dat publicitatii in primavara acestui an arata ca aluneca in mare cu o viteza de 14 mm anual.

Cercetatorii au vrut sa afle care e motivul: magma care fierbe in interior, pentru ca vulcanul este activ in prezent, sau altceva?

O cercetare recenta a aratat ca nu aceasta e de vina, ci gravitatia. Iar fenomenul poate antrena mari alunecari de teren, atat de mari incat se poate isca un tsunami, avertizeaza unul dintre autorii studiului, Morelia Urlaub, cercetator din Germania, care a studiat inclusiv partea acvatica a vulcanului.
A observat ca, intre 12 si 20 mai 2017, a existat o deplasare de 4 centimetri, care nu a fost cauzata de activitatea din interior a vulcanului. Asta inseamna ca, la un moment dat, ceva catastrofal se poate intampla.

Deocamdata - si nici macar acest lucru nu este o certitudine - oamenii de stiinta preconizeaza ca un tsunami, cel putin nu unul catastrofal, nu va avea loc in urmatoarea 100.000 de ani.

A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 07:23

 Articol citit de 14457 ori

Citeste si: