Viata calugarilor "millennials", care joaca baschet si nu parasesc manastirea decat de doua ori pe an

Marti, 17 Iulie 2018, ora 08:24
6413 citiri
Viata calugarilor "millennials", care joaca baschet si nu parasesc manastirea decat de doua ori pe an
Foto: LibreShot

Responsabilitatea conducerii manastirilor budiste din Mongolia le revine intr-o masura din ce in ce mai mare calugarilor budisti "millennials", tineri de 20 si 30 si ceva de ani, intr-un moment in care religia lor cauta sa se revitalizeze.

Este prima generatie de calugari care a ajuns la maturitate de la introducerea democratiei in Mongolia, in 1990, dupa persecutiile la care au fost supusi calugarii budisti din aceasta tara in anii '30, cand au fost ucisi in epurari staliniste aproximativ 17.000 dintre ei.

Acum, acesti calugari tineri au sarcina de a pregati viitoarea generatie de lideri ai religiei budiste, scrie Business Insider.

La o manastire din nordul Mongoliei, calugarii alterneaza studierea religiei cu meciuri de baschet. Din cand in cand, vorbesc la telefon - insa doar cei care au peste 25 de ani.

Centre religioase precum manastirea Amarbayasgalant sunt doar o umbra a ceea ce obisnuiau sa fie. Inainte de epurari, traiau aici 800 de calugari. Astazi sunt doar 40.

Manastirea reuseste cu greu sa atraga si sa retina elevi.

Lobsang Tayang, un calugar de 29 de ani, se afla in al patrulea an de studiu, dar a primit deja sarcina de a instrui doi elevi mai tineri, atributie care de obicei le revine celor cu doua decenii de experienta.

"Simt ca nu am dobandit inca suficiente cunostinte. Ma intreb daca este corect sa fiu numit de altii profesor, cand eu insumi inca invat", a spus Tayang pentru Reuters.

Tanarul calugar isi trezeste elevii in fiecare dimineata la ora 07:00, pentru a le testa cunostintele din scripturi, activitate care se intinde pana la pranz.

Dupa masa, elevilor li se predau discipline ca matematica si literatura, desi manastirea se confrunta cu o lipsa de cadre didactice. Spre sfarsitul zilei se relaxeaza ca orice tineri si adolescenti obisnuiti, cu meciuri de baschet si jucandu-se cu cainii, insa numai dupa ce si-au spus rugaciunea de seara.

Calugarii nu au voie sa viziteze lumea de dincolo de chilii decat de doua ori pe an, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care manastirile nu sunt prea populare in randul tinerilor.

"In zilele noastre gasesti rar calugari care sa ramana credinciosi juramintelor pe care le-au facut", a mai spus Tayang.

Insa liderii manastirii spera ca elevii lor sa poata rezista ispitelor moderne.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#calugari budisti millennials Mongolia, #calugari tineri , #inedit