Vestigiile unui oras vechi de 5.000 de ani, descoperite in Israel (Video)

Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 21:21
6729 citiri
Vestigiile unui oras vechi de 5.000 de ani, descoperite in Israel (Video)
Foto: captura YouTube / JewishPressTV

Autoritatea israeliana pentru antichitati (AIA) a prezentat duminica, in centrul Israelului, vestigiile unui oras construit acum 5.000 de ani, unul dintre cele mai vechi si mai mari din Orientul Apropiat in epoca.

"Avem aici o constructie urbana imensa, planificata, cu strazi care separa zone de locuit de spatii publice", a indicat pentru AFP Yitzhak Paz, unul dintre arheologii care s-a ocupat de sapaturi.

Prin amploarea sa, este vorba despre o descoperire majora in Orientul Apropiat pentru perioada de aur a Bronzului, a precizat el.

"In Esur (in apropiere de orasul Hadera) se afla cel mai mare sit si cel mai important (din Epoca de Bronz), cu dimensiunea de 650 de dunami (0,65 de kilometri), adica dublul fata de ce cunoastem", a explicat Itai Elad, un alt arheolog.

Intre 5.000 si 6.000 de locuitori "traiau aici din agricultura si din comert", potrivit estimarilor, dupa Yitzhak Paz, care a precizat ca situl a fost abandonat in al treilea mileniu inaintea erei noastre, din motive necunoscute.

Sapaturile, care au durat de mai bine de doi ani si jumatate, au permis de asemenea descoperirea unei alte localitati, mult mai mica si mai veche de 7.000 de ani, un cimitir, un templu dedicat ritualurilor religioase, dar si fortificatii lungi de 20 de metri si inalte de doi metri, explica Dina Shalem, arheolog insarcinat cu excavari.

Este vorba despre "primii pasi dintr-un proces de urbanizare" in aceasta regiune, care era in epoca tara Canaan, potrivit lui Yitzhak Paz.

In jur de patru milioane de fragmente au fost gasite in sit, a indicat Itai Elad, provenind de la obiecte din ceramica, unelte si vase din piatra si bazalt, din care o parte veneau din Egipt.

Au mai fost descoperite figurine rare cu chip uman sau de animal.

Sapaturile, care au avut loc in sit cu ajutorul a 5.000 de tineri, au precedat un proiect de constructie de schimb condus de Netivei Israel, Compania Nationala de Transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#vestigii oras Israel , #arheologie