Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > NASA
A   A   A

Una dintre problemele majore ale viitoarelor misiuni pe Luna si Marte, in curs de rezolvare, gratie inginerilor de la Boeing

Una dintre problemele majore ale viitoarelor misiuni pe Luna si Marte, in curs de rezolvare, gratie inginerilor de la Boeing
Foto: Arhiva Pixabay
Misiuni pe Marte si Luna sunt planuite deja, dar asta nu inseamna ca toate provocarile unor astfel de calatorii au fost depasite. O problema pe care oamenii de stiinta nu au putut sa o rezolve pana acum e praful.

Pare o amenintare de tot rasul, dar e departe de a fi asa. Un studiu recent a aratat ca praful lunar poate ucide celulele umane si modifica ADN-ul. In plus, tot acesta mareste riscul de cancer, arata IFL Science, care citeaza New Scientist.

In plus, acelasi praf, extrem de fin, ajunge peste tot, stricand din echipamentul vital al astronautilor.

Cat despre praful martian, cel mai probabil are aceleasi caracteristici. Prin urmare, ingineri ai companiei Boeing lucreaza la un costum cu o functie de auto-curatare, pe care sa-l poata purta astronautii la urmatoarele misiuni.
Acesta ar trebui sa respinga praful, nelasandu-l sa se lipeasca de costume sau sa patrunda in echipament.

"Praful lunar a facut probleme inclusiv in timpul misiunilor Apollo", scriu inginerii intr-un raport publicat de jurnalul Acta Astronautica. Chiar si in interiorul modulului lunar astronautii erau expusi la acesta, inclusiv dupa ce se dezbracau de costume.

NASA e de parere ca una dintre cele mai mari amenintari venite din partea mediului, in astfel de misiuni, este acest praf. Pe Terra, praful nu este o provocare atat de mare, data fiind prezenta apei in stare lichida. Insa Luna are o atmosfera incredibil de fina, asa ca praful ramane abraziv. Iar cand se incarca cu electricitate statica de la vantul solar sau radiatiile UV se lipeste de orice.
Chiar daca conditiile sunt diferite pe Marte, si aici praful ramane suficient de abraziv incat sa puna probleme. Sa fie prins intr-o furtuna de nisip ar fi un cosmar pentru orice astronaut.

Un costum care sa respinga acest praf a fost deja creat si testat in conditii de laborator. Urmatorul pas e testarea sa chiar in spatiu.

Citeste si Ideea unei misiuni umane pe Marte e ridicola, o prostie - sustin fosti astronauti NASA, membri ai misiunii Apollo

A.P.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 14:42

 Articol citit de 11985 ori

Citeste si: