Un timisorean a descoperit in Apuseni o noua specie de rac: "Nu-l mai gasim in alta parte a lumii!"

Sambata, 09 Februarie 2019, ora 11:58
9430 citiri
Un timisorean a descoperit in Apuseni o noua specie de rac: "Nu-l mai gasim in alta parte a lumii!"
Foto: Facebook / Lucian Parvulescu

Un cercetator din Timisoara a descoperit o noua specie de rac, prezenta doar in Romania. "E ca si cum ai gasi o noua planeta in Sistemul nostru Solar", spune Lucian Parvulescu, care si-a botezat "copilul" cu numele de Racul Bihorean sau Austropotamobius bihariensis (varianta stiintifica).

Descoperirea este rezultatul a mai bine de un an si jumatate de munca, la finalul caruia specialistii internationali au confirmat ceea ce initial a fost doar o ipoteza, scrie Express de Banat.

"Ei bine, e real, sunt tata.

Tata de rac in Muntii Apuseni.

Nu de pui de om, dar e si asta ceva...

Daca nu ma credeti, gasiti aici articolul", a scris pe Facebook Lucian Parvulescu.

Conferentiar la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Lucian Pirvulescu studiaza racii din anul 2006. El a spus pe Facebook povestea extraordinara a descoperirii sale.

"Este un rac mic care a stat nebagat in seama de multa vreme, desi n-a stat chiar atat de tare ascuns. A fost considerat pana acum ca fiind rac-de-ponoare, cu care seamana bine. Dar genetica lui spune altceva... si anume ca ruda cea mai apropiata locuieste undeva in nord-vestul Croatiei.

Distanta pare astazi mare, dar acum 15 milioane de ani, Muntii Apuseni se aflau mult mai aproape de Alpii Dinarici. Presiunea tectonica a continentului African a facut ca Apusenii sa se desprinda si sa se deplaseze incet spre locatia actuala, de-a lungul a vreo 10 milioane de ani. In toata aceasta perioada, acesti raci au stat izolati, inconjurati fiind de apele sarate ale Oceanului Tethys si mai apoi ale Marii Sarmatice. Abia cam de vreo 5 milioane de ani (de cand Apusenii sunt asa cum ii stim astazi) au capatat cale libera de a migra, dar n-au facut-o, probabil fiindca au ramas fideli locului in care atatea mii de generatii au trait.

L-am botezat 'rac bihorean' (Austropotamobius bihariensis) . Nu-l mai gasim in alta parte a lumii, fiind endemic pentru vestul Muntilor Apuseni. Europa e mai bogata cu un rac, pe langa cele 5 specii native deja cunoscute. E lucru mare, tinand cont ca multe specii de animale dispar in zilele noastre. Sper sa-l stim proteja!", a povestit cercetatorul timisorean.

Citeste mai multe informatii pe pagina dedicata speciei, care a fost inclusa in Catalogul International al Speciilor de Animale.

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#specie rac unica Romania , #specie