Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > inedit
A   A   A

Un orfan din alta specie umbla de trei ani cu o gasca de balene (Video)

Un orfan din alta specie umbla de trei ani cu o gasca de balene (Video)
Foto: Group for Research and Education on Marine Mammals (GREMM)
E greu sa-ti gasesti locul cand nu e habitatul tau si ai mai ramas si orfan. I s-a intamplat unui narval (Monodon monoceros), care pur si simplu s-a alaturat unui grup de balene albe, tinere, toate de sex masculin.

Nu doar ca nu a fost alungat, dar a fost acceptat ca fiind unul de-al lor. De trei ani cutreiera apele in largul coastei estice a Canadei, arata Live Science. Zona e la circa 1.000 de kilometri sud fata de habitatul sau natural, zona arctica. Se crede ca schimbarile climatice l-au impins aici.

Din imaginile surprinse de biologi se vede clar ca grupul atipic e unul compact, ca balenele nu il diferentiaza in niciun fel pe narval (mamifer cetaceu asemanator cu delfinul, lung de 5-6 metri), chiar daca acesta are doi dinti canini, dintre care unul va ajunge la lungimea de circa trei metri. Sigur, inca nu e dezvoltat complet, dar deosebirea e si acum vizibila.
Iar narvalul se comporta ca si cum ar fi o balena, jocurile pe care le fac masculii in apa fiind fascinante.Astfel de cazuri - familii atipice de vietuitoare - vor fi tot mai dese pe viitor, in conditiile in care clima se schimba, spun specialistii. Acest fenomen, "familiile mixte", nu se limiteaza la vietuitoarele marine, ci si la cele de uscat. Deja au fost observate mai multe cazuri in care ursi polari s-au imperecheat cu grizzly.

Si in cazul balenelor si narvalului au existat in trecut cazuri de imperecheri, rezultand un hibrid botezat narluga, un specimen care a mostenit trasaturile ambelor specii - inclusiv caninul imens -, dar care e si mai impunator.

A.P.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 07:55

 Articol citit de 6036 ori

Citeste si: