Un medic roman a inventat patul cu toaleta incorporata (Video)

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 09:58
12703 citiri
Un medic roman a inventat patul cu toaleta incorporata (Video)
Foto: Arhiva Pixabay

Ioan Ivanoff, un chirurg pensionar din Alba Iulia, a inventat un pat multifunctional, modificat dupa nevoile bolnavului, cu toaleta incorporata si para dus, astfel incat o persoana imobilizata nu mai trebuie transportata la baie pentru nevoile fiziologice sau pentru toaleta zilnica.

Ioan Ivanoff, in varsta de 78 de ani, sufera de cativa ani de cancer de prostata cu metastaza pe coloana si umeri, iar daca i se fractureaza o vertebra risca sa ramana paralizat. Astfel, s-a gandit sa faca un pat care sa-i usureze viata lui, dar si a apartinatorilor, in cazul in care va ramane imobilizat.

Este vorba de un pat de spital, modificat dupa nevoile bolnavului imobilizat partial sau total, sub care se afla o toaleta. In partea de mijloc a patului exista o portiune mobila care, actionata cu o telecomanda la indemana bolnavului, se deschide, iar dupa ce bolnavul isi face nevoile fiziologice, se inchide, fara ca acesta sa fie deranjat.

De asemenea, WC-ul functioneaza si ca un bideu. Vasul este prins la un sistem de evacuare conectat la reteaua de canalizare, dar si la cea de apa.

Daca este acoperit cu o prelata impermeabila sau cu o foaie de cort, asa cum ii spune medicul inventator, patul poate deveni o cada de baie mai micuta, improvizata. Prelata este prinsa de partile laterale, astfel incat apa sa nu se scurga pe saltea sau pe langa pat.

Scurgerea se face la mijloc, printr-un orificiu al prelatei, conectat la vasul de toaleta aflat dedesubt. In acest fel, apartinatorul il poate spala pe bolnav cu ajutorul para dusului aflat in proximitate.

Chirurgul pensionar a declarat ca inca din activitate i-a venit ideea unei asemenea inventii, insa a luat lucrurile mai in serios dupa ce si-a dat seama ca i-ar fi indispensabila, in cazul in care ar ramane imobilizat.

"L-am facut pentru mine, dar dupa ce l-am terminat o ruda mi-a zis ca e un pat bun pentru multa lume si este chiar o inventie. Astfel, am participat si am fost premiat cu medalia de aur la salonul international de inventica Pro Invent Cluj-Napoca 2018. Este bun pentru bolnavii de la neurologie, unde sunt foarte multi paralizati, dar si pentru cei care isi mai revin si apoi pot cobori.

De asemenea, este util si pentru cei de la reanimare, care au suferit accidente. Bun este si pentru cei internati la ortopedie, operati, care nu au voie sa se deplaseze, cu fracturi de bazin. De asemenea, si pentru cei de la neurochirurgie cu fracturi de coloana", a spus medicul Ivanoff.

Cum functioneaza

Din punctul sau de vedere, un astfel de pat ar trebui sa existe in fiecare salon de spital.

"Este numit multifunctional pentru ca are, la nivelul saltelei, un capac, care face legatura cu WC-ul. Cand sunt oameni care nu se pot deplasa la toaleta se pune capacul si patul este ca unul normal. Daca e paralizat de la brau in jos, apasa singur pe telecomanda si isi deschide capacul.

Eu am desfiintat arcurile patului si l-am modificat dupa cum e nevoie. Patul este prevazut cu un rezervor de apa, conducte, dar si o teava care duce excrementele la canalizare. Cu ajutorul unei folii de cort, impermeabila, care se fixeaza pe partile laterale ale patului, bolnavul poate fi spalat cu para dusul aflat in apropiere", a spus Ioan Ivanoff.

Chirurgul, in varsta de 78 de ani, a lucrat pana in 2001 la Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia, dupa care s-a pensionat, insa a mai colaborat cu spitalele din Ocna Mures, Cugir si Sebes. El a terminat Facultatea la Targu-Mures.

"Lucrand peste 30 de ani in spitale mi-am dat seama cat de dificila este, in cazul unei persoane imobilizate, partea aceasta cu mersul la WC sau montarea ploscai. Acest pat rezolva mai multe probleme, dar, in primul rand, scuteste pacientul si pe cei ce il ingrijesc de eforturi suplimentare, cum ar fi mersul la toaleta sau dusul zilnic.

Consider ca un astfel de pat ar fi util in toate spitalele, cel putin cate unul in fiecare salon. Acest pat este foarte util pentru bolnavii paralizati, bolnavii cu fracturi de bazin, de membre inferioare, de coloana vertebrala sau bolnavi cu alte afectiuni care necesita imobilizare la pat", a mai spus medicul Ivanoff.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#medic pat toaleta incorporata, #inventat pat toaleta incorporata , #inventii
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
E VECHE ...INVENTIA , betivilor li se intimpla sa adoarma pe WC ..