Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Un cercetator american nascut in Romania revolutioneaza genetica cu o teorie surprinzatoare

Un cercetator american nascut in Romania revolutioneaza genetica cu o teorie surprinzatoare
Foto: captura YouTube/Evolutionary Medicine
Dan Graur, un cercetator american nascut in Romania, profesor de biologie la Universitatea Houston, a realizat de curand un studiu la finalul caruia a ajuns la concluzia ca cel putin 75% din genomul uman este alcatuit din "ADN junk", potrivit unui raport publicat vineri de universitatea americana, informeaza agentia de presa Xinhua.

Dan Graur, expert in biologia evolutiva, a efectuat un set nou de calcule, ce indica faptul ca partea functionala din genomul uman este cuprinsa cel mai probabil intre 10 si 15 procente, limita maxima fiind de 25 de procente. Restul genomului este alcatuit din asa-zisul "ADN junk" - termen inventat de cercetatorul Susumu Ohno in 1972, care se refera la ADN-ul non-codant, un ansamblu de secvente ale genomului care nu sunt traduse in proteine sau care nu au o functie biologica identificata.
Rezultatele analizei realizate de cercetatorul de origine romana vin in contradictie flagranta cu concluziile formulate de oamenii de stiinta care au participat la proiectul Encyclopedia of DNA Elements (ENCODE). In 2012, coordonatorii ENCODE au anuntat ca 80% din genomul uman are functii biochimice.

Consortiul ENCODE reprezinta o colaborare internationala intre mai multe grupuri de cercetatori, infiintat de National Human Genome Research Institute (NHGRI).

Obiectivul acestui proiect este acela de a alcatui o lista atotcuprinzatoare cu elementele functionale din genomul uman, care include si elementele ce actioneaza la nivelul proteinelor si ARN-ului, dar si elementele regulatoare ce controleaza celulele si circumstantele in care genele devin active.
Calculele operate de profesorul Dan Graur s-au bazat pe o abordare aparent simpla, pentru a determina procentul din genom care este functional, folosind rata mutatiilor vatamatoare - frecventa cu care apar mutatiile daunatoare - si rata fertilitatii de inlocuire a populatiilor.

Daca 80% din genomul uman ar fi functional, atunci rate ale natalitatii nerealist de mari ar fi necesare pentru a sustine cresterea actuala a populatiei mondiale, chiar daca rata mutatiilor vatamatoare s-ar afla la limita sa inferioara a intervalului estimat, afirma profesorul Dan Graur.

Profesorul de origine romana considera ca noul lui studiu ar putea contribui la o reorientare a stiintei dedicate geneticii umane.
Nascut la Piatra Neamt, Dan Graur a studiat in Israel, SUA si Germania

Dan Graur, nascut pe 24 iulie 1953 in Romania, in orasul Piatra Neamt, este un cercetator american care activeaza in domeniul biologiei evolutive. A absolvit cursurile Facultatii de Biologie si Zoologie din cadrul Universitatii Tel Aviv si a abtinut doctoratul la Universitatea Texas din Houston cu o cercetare coordonata de Masatoshi Nei. A facut si studii postdoctorale la Universitatea Tubingen din Germania.

Din 1986 pana in 2003 a urcat constant pe scara titlurilor academice detinute la Facultatea de Biologie si Zoologie de la Universitatea Tel Aviv, de unde s-a pensionat in 2006, cu titlul de profesor emerit. In 2003, s-a mutat la Universitatea Houston. A fost editor-asociat la publicatia Molecular Biology and Evolution intre 1995 si 2011. Din 2009, este editor asociat al publicatiei Genome Biology and Evolution. Intre 2009 si 2011 a fost consilier al Societatii de Biologie Moleculara si Evolutie. Incepand cu sfarsitul anului 2012, Dan Graur s-a facut remarcat si pentru criticile aduse proiectului ENCODE.
Este coautor, alaturi de Wen-Hsiung Li, al volumului "Fundamentals of Molecular Evolution". O alta lucrare stiintifica a sa, intitulata "Molecular and Genome Evolution", a fost publicata in anul 2016.

In 2011, Dan Graur a fost recompensat cu prestigiosul Humboldt Prize. In 2015, a fost inclus in American Association for the Advancement of Science.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Sambata, 15 Iulie 2017, ora 16:26

 Articol citit de 12607 ori

Citeste si: