Un asteroid cat o casa va trece, joi dimineata, pe langa Pamant. De ce este important

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 07:58
13084 citiri
Un asteroid cat o casa va trece, joi dimineata, pe langa Pamant. De ce este important
Foto: NASA

Un asteroid de marimea unei case va trece, joi, la mica distanta fata de Pamant, fara sa prezinte insa un pericol pentru planeta noastra.

Deplasarea lui prin spatiu va oferi oamenilor de stiinta ocazia de a participa la un exercitiu de aparare planetara si de a studia un tip de obiect cosmic care este potential periculos pentru omenire, informeaza AFP.

"De aceasta data, nu este un caz ingrijorator, dar putem sa profitam de ocazie pentru a ne antrena", a declarat Detlef Koschny, codirector al departamentului Near-Earth Objects din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Citeste si Hubble a facut o descoperire neasteptata in Sistemul Solar: Doi asteroizi cu totul speciali

"In acest fel, in ziua in care langa noi va ajunge un obiect cosmic cu adevarat periculos, vom fi repetat de mai multe ori inainte", a adaugat acelasi cercetator.

Exercitiul este coordonat de Universitatea Maryland din Statele Unite, cu participarea NASA, ESA si a mai multor observatoare astronomice.

Asteroidul 2012 TC4, care are un diametru cuprins intre 15 si 30 de metri, va trece joi printre Terra si Luna. "Este un obiect cosmic foarte mic, de marimea unei case mai mari", a precizat Detlef Koschny.

El se va afla la o distanta mai mica de 44.000 de kilometri fata de planeta noastra, insa "nu exista niciun pericol, inclusiv pentru sateliti", a declarat pentru AFP astronomul Michael Kelley de la departamentul de Studii Planetare din cadrul NASA.

Asteroidul se va afla dincolo de zona in care se afla satelitii geostationari. Cel mai indepartat dintre acestia se gaseste la o distanta de 36.000 de kilometri in raport cu Terra.

"In esenta, nu exista nimic deosebit referitor la trecerea acestui asteroid. Acest lucru se intampla destul de frecvent. Ceea ce face acest eveniment sa fie special este faptul ca noi am decis sa folosim acest obiect cosmic pentru un exercitiu de aparare planetara" contra asteroizilor, a dezvaluit Michael Kelley.

Mai multe observatoare astronomice din lume isi vor indrepta telescoapele spre acest asteroid in momentele in care acesta se va apropia treptat de Terra. El va aparea pe bolta cereasca sub forma unui mic punct stralucitor.

Viteza lui relativa in raport cu Terra va fi de 7,3 kilometri pe secunda.

In momentul trecerii pe langa Pamant a asteroidului 2012 TC4, observatoarele isi vor trimite informatiile recoltate la o serie de centre de gestionare a situatiilor de urgenta. "Vom vedea daca datele pe care le vom expedia sunt bine intelese, daca sunt clare si daca trebuie sa imbunatatim anumite lucruri", a explicat Detlef Koschny.

Asteroidul nu va fi vizibil cu ochiul liber, insa astronomii amatori care vor fi echipati cu telescoape performante vor avea sansa de a obtine imagini cu acest obiect cosmic.

Asteroidul va fi cel mai usor de observat in Australia, atunci cand se va afla la cea mai mica distanta fata de Terra.

In Europa, acel moment se va petrece in timpul zilei, la 8:41 - ora Romaniei. "Insa el va fi vizibil pentru observatoarele europene in noaptea de miercuri spre joi", a subliniat Rudiger Jehn, cercetator in departamentul Near-Earth Objects din cadrul ESA.

Asteroidul 2012 TC4, care efectueaza o rotatie completa in jurul Soarelui in 609 zile, a fost descoperit in 2012 si, de atunci, nu a mai fost observat timp de cinci ani.

Vezi si Expertii avertizeaza: E doar o chestiune de timp pana cand Pamantul va fi lovit de un asteroid

El a fost din nou reperat in vara acestui an de catre VLT (Very Large Telescope) din cadrul Observatorului European Austral (ESO) din Chile. Acest fapt a permis astronomilor sa ii calculeze traiectoria cu un grad ridicat de precizie.

Cercetatorii au putut astfel sa determine ca la urmatoarea lui trecere pe langa Terra, ce va avea loc in 2050, asteroidul, a carui orbita se va modifica pana atunci, nu se va ciocni cu planeta noastra. Insa nu este imposibil ca in 2079 acest asteroid sa atinga Terra, a precizat Rudiger Jehn.

Asteroidul 2012 TC4 are o marime apropiata de aceea a meteoritului cu un diametru de 20 de metri care s-a dezintegrat deasupra orasului Celeabinsk din centrul Rusiei in februarie 2013.

Vazand acel bolid luminos pe cer, oamenii s-au apropiat de ferestre, insa unda de soc a spart geamurile multor cladiri din oras. Incidentul a determinat ranirea a peste 1.300 de persoane.

Daca asteroidul 2012 TC4 ar fi prezentat un risc de coliziune cu Terra, nu ar fi necesar, a priori, ca autoritatile sa ordone evacuarea populatiei, a declarat Detlef Koschny.

"Ar fi suficient sa se spuna oamenilor sa se indeparteze de ferestre pentru a nu fi loviti de fragmentele de geamuri sparte", a precizat acelasi cercetator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#asteroid Pamant, #asteroid Terra , #spatiu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cam cât o fi polița de asigurare pentru ciomnirea c-o as'fel de
Poza Terente
Terente
rank 2