SUA inchid programul HAARP. Renunta americanii la o arma secreta?

Luni, 26 Mai 2014, ora 19:36
5673 citiri
SUA inchid programul HAARP. Renunta americanii la o arma secreta?
Foto: Live Science

Programul de cercetare HAARP, al Statelor Unite, aflat la baza de cercetari din Alaska, urmeaza sa fie inchis, la solicitarea Fortelor Aeriene, care si-au pierdut interesul pentru acesta si au notificat Congresul american in acest sens.

De-a lungul vremii, HAARP a fost considerat de unii o arma ce poate cauza dezastre naturale, inclusiv cutremure si tsunami, potrivit Live Science.

Oficial, este vorba un program de cercetare conceput pentru a analiza ionosfera, o parte din atmosfera superioara a Pamantului, care se intinde la altitudini cuprinse intre 85 si 600 de kilometri deasupra Terrei.

Teoriile conspiratiilor au abundat in stiri legate de instalatia HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), considerata un program conceput pentru controlul vremii sau chiar ca o arma secreta a Statelor Unite.

HAARP a fost finantat de catre Fortele aeriene, Marina americana, Universitatea din Alaska si proiectul DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency).

Armata americana este interesata de ionosfera, deoarece aceasta parte a atmosferei joaca un rol important in transmiterea semnalelor radio.

HAARP trimite fascicule de unde radio in ionosfera si studiaza apoi ce se intampla, una dintre putinele metode de a masura cu precizie aceasta regiune inaccesibila din atmosfera.

HAARP dispune in Alaska, la statia de cercetare, de un emitator radio de inalta frecventa care poate pertruba o mica portiune din ionosfera. Alte instrumente sunt folosite ulterior pentru masurarea perturbatiilor produse.

A fost sistemul HAARP raspunzator de cutremurul devastator din Japonia, din 2011?

Insa Air Force nu mai este interesata de mentinerea instalatiei HAARP, potrivit lui David Walker, asistentul adjunct al secretarului Air Force pentru stiinta, tehnologie si inginerie.

"In timp ce Air Force nu vrea si nu apreciaza valoarea unica a HAARP, alte agentii federale, laboratoare si universitati americane, precum si alte tari aliate ca Marea Britanie, Canada, Taiwan, Coreea de Sud, Suedia si Norvegia, sunt dispuse sa utilizeze resursele sistemului", a spus Dennis Papadopoulos, profesor de fizica si astronomie la Universitatea din Maryland.

Constructia sistemului HAARP a costat mai mult de 290 de milioane de dolari. Instalatia a gazduit numeroase proiecte de-a lungul anilor, inclusiv primele aurore create de catre oameni.

Dar, teoriile conspiratiilor au afirmat de-a lungul vremii ca sistemul HAARP s-a aflat in spatele catastrofalului cutremur si al tsunami-ului din Japonia, din 2011, a tornadei din Oklahoma din 2013 sau a altor dezastre naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sistemul HAARP arma secreta, #instalatie cercetare ionosfera HAARP, #teorii conspiratiei sistemul HAARP, #sistemul cercetare HAARP Pentagon , #cercetare