Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

Singuraticul George 2 a murit si o intreaga specie a disparut cu el

Singuraticul George 2 a murit si o intreaga specie a disparut cu el
Foto: David Sischo/Hawaii DLNR/Facebook
George, un melc de copac din Hawaii, a plecat, zilele trecute, dintre cei vii. Odata cu moartea sa, o intreaga specie a disparut.

George - numit asa dupa o testoasa de pe insula Pinta, de asemenea decedata intre timp si ultima reprezentanta a speciei sale - a trait 14 ani, o varsta respectabila pentru un biet melc, arata Live Science.

Facea parte din specia Achatinella apexfulva, care, odata cu moartea sa, a disparut. George nu a trait niciodata in salbaticie. S-a nascut in captivitate si a crescut intr-un laborator. Era hermafrodit si nu s-a reprodus niciodata, avand nevoie de o pereche.

Melcii din aceasta specie au o adolescenta lunga si se reproduc doar de cateva ori pe an, dupa varsta de 4-5 ani. Sunt recunoscuti pentru longevitatea lor, cel putin cand vine vorba despre melci.
In 1997, ultimele 10 exemplare din aceasta specie au fost duse intr-un laborator al Universitatii Hawaii, pentru a fi imperecheate. S-au nascut cativa urmasi, dar proiectul a fost abandonat odata cu inchiderea laboratorului. S-a pierdut urma melcilor, cu exceptia lui George, care, in timp, a devenit Singuraticul George.

Interesant este ca primele insemnari despre melcii din zona se refera tocmai la aceasta specie, ele fiind datate 1780. In acea vreme, dar si 100 de ani mai tarziu, reprezentanti ai acestei specii erau pretutindeni.

Insemnari din secolul XIX aratau ca fara efort puteau fi colectati, intr-o zi, 10.000 de astfel de melci.

Odata cu introducerea unei alte specii de melc in zona, in anii '50, pentru a starpi o alta specie invaziva, Achatinella apexfulva a inceput sa dispara.
A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 08:34

 Articol citit de 8815 ori

Citeste si: