Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > inedit
A   A   A

Single-use, declarat cuvantul anului

Single-use, declarat cuvantul anului
Foto: collinsdictionary.com
"Single-use" a fost desemnat miercuri de Collins Dictionary drept cuvantul anului, dupa ce folosirea termenului a crescut de patru ori incepand cu 2013, demonstrand o grija tot mai mare pentru sustenabilitate.

Primele zece cuvinte ale anului alese de Collins Dictionary au legaturi cu miscarea #MeToo, Brexit, Cupa Mondiala si mediul inconjurator.

"Single-use" descrie obiecte "a caror raspandire necontenita este de vina pentru distrugerea mediului si afectarea lantului trofic", potrivit Collins, citat de AFP.

Un alt cuvant legat de mediu si problemele ce il privesc este "plogging" - un exercitiu fizic la moda in Scandinavia ce combina alergarea cu adunatul de gunoaie.

"Vegan", persoana ce nu consuma produse animale, a devenit un stil de viata destul de intalnit, asadar termenul a fost inclus in lista.
In lista Collins a intrat si "Me Too", miscarea activista ce cauta sa eradicheze hartuirea sexuala. Inspirate de Brexit - cuvantul anului 2016 - au fost "backstop" (sistem ce va fi folosit daca nu sunt stabilite alte dispozitii) si "gammon" (folosit pentru a descrie un fel de carne de porc, acum el este folosit pentru a descrie abuzul fata de sustinatorii Brexit).

"Whitewash" - distribuirea unui actor caucazian in rolul unui minoritar etnic, "gaslight" - manipularea celorlalti, deseori a partenerului de viata, prin oferirea de informatii false, "VAR" a fost inspirat de Cupa Mondiala si reprezinta abrevierea pentru "video assistant referee" (arbitraj video).

Ultimul intrat in lista celor zece este "floss" - stil de dans.
Lista va fi adaugata versiunii online a dictionarului si va fi introdusa si in viitoarea editie imprimata.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 18:43

 Articol citit de 1590 ori

Citeste si: