S-a descoperit o specie de pasari neasteptat de altruista, care arata bunatate fara a astepta ceva in schimb

Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 18:29
13797 citiri
S-a descoperit o specie de pasari neasteptat de altruista, care arata bunatate fara a astepta ceva in schimb
Foto: Arhiva Pixabay

Potrivit lui Charles Darwin, a-i ajuta pe ceilalti pur si simplu nu are sens. Insa din cand in cand ies la iveala dovezi clare de altruism in regnul animal, mai cu seama printre primate sau caini. E prima oara insa cand s-a demonstrat ca si inaripatele sunt capabile de asa ceva.

Un experiment recent a aratat ca papagalul cenusiu african, pe numele sau stiintific Psittacus erithacus, e dornic sa ajute chiar si pasari din alte specii, pe care nu le cunoaste. Face asta chiar daca nu se asteapta la nicio recompensa sau la reciprocitate, a declarat unul dintre autorii studiului, Desiree Brucks, de la Institutul pentru Ornitologie Max Pklank, arata Science Alert.

Mai mult, fata de primate, de exemplu, aceasta vietuitoare nu arata nici urma de invidie sau furie atunci cand alte inaripate au parte de un tratament favorabil, in defavoarea lor. Par chiar multumite cand lucruri bune se intampla altcuiva.

Dintre pasari, ciorile si corbii sunt considerate cele mai inteligente. Sunt singurele care au demonstrat abilitati asemanatoare cu cele ale primatelor. Insa la testele de altruism, ambele au picat. Asa au decis oamenii de stiinta sa testeze papagalii, care demonstrasera anterior un nivel ridicat al inteligentei. In unele teste, papagalul cenusiu african s-a aratat chiar mai inteligent decat copiii.

In cadrul experimentului, realizat pe aceasta specie de pasare, dar si pe papagali ara cu cap albastru, inaripatele primeau jetoane, in schimbul carora un om le oferea nuci. Initial, intr-un compartiment de alaturi, aveau o pasare cunoscuta, cu care aveau o relatie stransa, iar ulterior una pe care abia o stiau.

Intre cele doua compartimente era o deschizatura, prin care cele doua isi puteau pasa jetoane, daca doreau. Fiecare compartiment in parte era dotat cu o alta deschizatura, prin care pasarea putea sa dea omului jetoane, in schimbul bunatatilor.

Toate pasarile au inteles imediat sistemul primirii recompensei. Dar atunci cand doar papagalul cenusiu primea jetoane, acesta pasa din ele si celuilalt papagal, ara cu cap albastru, pentru a putea primi si el reconmpense.

Papagalul de alaturi, insa, foarte rar a procedat in mod similar si se crede ca atunci cand a facut-o a fost din greseala, confundand usitele.

Din 8 papagali cenusii africani, 7 au dat dovada de altruism, atat fata de papagalii "prieteni", cat si fata de cei pe care abia ii stiau. E drept, insa, ca s-au dovedit a fi mai generosi cu pasarile cu care aveau o relatie mai stransa.

Au facut asta fara astepta ceva in schimb, si stiind ca astfel ei nu vor mai primi recompense.

In total, papagalii cenusii africani au dat circa jumatate din jetoanele primite.

De ce un astfel de comportament? Oamenii de stiinta suspecteaza ca se datoreaza faptului ca papagalii cenusii africani se imperecheaza pe viata si sunt invatati sa conlucreze pentru a-si creste puii. Sunt astfel mult mai toleranti la un tratament inegal decat alte specii care nu sunt monogame, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Current Biology.

Citeste si S-au gasit ramasitele unui papagal inalt de un metru! Era carnivor

A.P.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#papagali cenusii africani altruism, #pasai inteligente, #pasari altruism, #pasari generoase studii , #specie