S-a descoperit o noua specie de paianjen: E cat o farfurie de mare

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 16:24
10076 citiri
S-a descoperit o noua specie de paianjen: E cat o farfurie de mare
Foto: Muzeul de Istorie Naturala din San Diego

Un paianjen cu o dimensiune de aproximativ 23 centimetri in diametru, descoperit de oamenii de stiinta in Baja California din nord-vestul Mexicului, a fost confirmat ca apartinand unei noi specii.

Paianjenul numit "Califorctenus Cacachilensis", specie endemica in aceasta peninsula, a fost reperat pentru prima data in pesterile din Las Cacachillas, a declarat Maria Luisa Jimenez, specialista in cadrul Centrului de Cercetari Biologice din Nord-Est (CIBNOR).

"Prima data cand l-am vazut, am fost foarte impresionata de dimensiunea sa", a spus Jimenez pentru sursa citata.

"Niciodata pe parcursul carierei mele nu am mai intalnit un paianjen atat de mare, aproape cat o farfurie".

Aceasta specie a fost descoperita initial in 2013, in timpul unei expeditii obisnuite desfasurata de oameni de stiinta de la Muzeul de Istorie Naturala din San Diego (theNAT) si de cercetatori mexicani, potrivit site-ului institutiei.

Pentru determinarea caracteristicilor si legaturilor cu alte specii cunoscute, oamenii de stiinta au apelat la Jimenez si la alti experti de la Universitatea Campinas din Brazilia. "Am capturat opt exemplare, le-am comparat (...) si am ajuns la concluzia ca este o specie noua", a spus ea.

Acest paianjen cu picioare de 10 centimetri si un corp de dimensiuni mici, masurand in total circa 23 de centimetri in diametru, este similar cu "paianjenul brazilian ratacitor" si face parte din familia tarantulelor prezente in aceasta tara. Ca si acestea, are corpul aplatizat si doua carlige mari, impunatoare. Capul si picioarele sunt cafenii, iar abdomenul este galben.

Citeste si

In ciuda aspectului intimidant, paianjenul nu este agresiv. "Cu exceptia incercarii de capturare a sa", a adaugat Jimenez, care a dat asigurari ca "veninul nu este letal pentru om".

Acest paianjen este nocturn si se deplaseaza rapid, astfel incat este dificil de observat.

Potrivit lui Jimenez, in lume traiesc peste 45.000 de specii de paianjeni, printre care aproape 250 sunt endemice in Baja California.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cercetatori descoperit specie paianjen, #paianjen dimensiune farfurie, #paianjen descoperit Baja California , #descoperire
Comentarii