Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > Marte
A   A   A

Profesor universitar: Un meteorit de mici dimensiuni ar fi cazut in zona municipiului Iasi

Profesor universitar: Un meteorit de mici dimensiuni ar fi cazut in zona municipiului Iasi
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons
Un meteorit de mici dimensiuni ar fi cazut, marti, in zona Iasiului, sustine profesorul universitar de fizica Silviu Gurlui, dupa ce autoritatile, dar si iesenii s-au alertat in urma producerii unui zgomot puternic.

Profesorul de fizica de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Silviu Gurlui a declarat, miercuri, ca meteoritul ar fi cazut in partea de nord sau nord-est a municipiului Iasi si ca a produs o unda de soc avand o energie foarte mare.

"Cu probabililitate destul de ridicata pot afirma ca zgomotul din Iasi a fost produs de un meteorit cazut in partea de nord, nord-est a orasului. El a produs o unda de soc de foarte mare energie. Efectul asupra cladirilor a fost al unui mic cutremur ce a durat pana la cinci secunde. Sunetul s-a simtit puternic pe durata a doua secunde. Multi oameni asa l-au si resimtit acasa", a afirmat profesorul Silviu Gurlui.
Profesorul iesean a adaugat ca, de regula, acesti meteoriti au diametre de zecimi de milimetru si cantaresc in medie 10 micrograme.

"Functie de mai multi parametri, acestia produc fenomene optice sau unde de soc caracteristice. Vitezele lor medii sunt peste 30 km/secunda. Temperatura in vecinatatea suprafetei este de peste 11.000 grade C. Daca vom implementa tehnologie optica si vom investi in cercetare vom putea fi mai linistiti: putem preveni, putem sa stim, putem sa actionam optim", a spus profesorul iesean.

Un zgomot puternic s-a auzit marti la Iasi, la ora 14:07, iar autoritatile nu au putut oferi nicio explicatie.

Prefectul judetului, Marian Serbescu, a afirmat ca a luat legatura cu institutiile din subordine si ca nimeni nu a reusit sa dea o explicatie fenomenului.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 21:20

 Articol citit de 8359 ori

Citeste si: