Primul palat al imparatului roman Nero a fost redeschis, dupa zece ani de renovare (Video)

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 23:06
6865 citiri
Primul palat al imparatului roman Nero a fost redeschis, dupa zece ani de renovare (Video)
Foto: captura video

Prima resedinta a imparatului roman Nero a fost deschisa publicului, vineri, dupa zece ani de renovare, conform unui anunt al Parcului Arheologic Colosseum.

Numita Domus Transitoria, cladirea de 800 de metri patrati, ridicata pe Colina Palatina, a fost dotata cu decoratiuni elaborate cuprinzand marmura incrustata intr-o gama larga de nuante si o abundenta de fresce, pe pereti si pe plafoane boltite.

Constructia a ars in marele incendiu din anul 64 d.Hr., iar ulterior Nero a ordonat ridicarea unui palat mai mare si chiar mai somptuos - Domus Aurea.

"Domus Transitoria, primul palat imperial al lui Nero de pe Colina Palatina, a fost deschis publicului", se arata intr-un anunt publicat pe contul de Twitter al Parcului Arheologic Colosseum.

"Grandoarea decoratiunilor din acesta le precede pe cele din Domus Aurea", mentioneaza textul.

Aceasta cladire a fost "ca un test tehnic a ceea ce avea sa devina Domus Aurea", dupa cum a declarat reporterilor directoarea Parcului Arheologic Colosseum, Alfonsina Russo.

Frumusetea constructiei este accentuata de prezenta frescelor originale. Aristocratii italieni si le-au insusit imediat dupa ce acestea au fost descoperite, la inceputul anilor 1700 si ulterior au ajuns in colectia Muzeului de Arheologie din Napoli. De aici au fost imprumutate pe termen lung pentru Domus Transitoria.

Prin desavarsirea lor stilistica si bogatia materialelor utilizate, acestea ocupa un loc de o importanta extraordinara in arta epocii neroniene, potrivit Parcului Arheologic Colosseum.

Descriind prima resedinta a lui Nero de pe Colina Palatina, istoricul Suetonius a scris ca "totul era acoperit cu aur, cu pietre pretioase si perle".

Russo a explicat pe Twitter ca vizitatorii au acum ocazia sa exploreze cladirea Domus Transitoria si pe succesoarea sa, Domus Aurea, in excursii ghidate de arheologi in cadrul a ceea ce ea a numit un "nou itinerariu neronian", imbogatit cu instalatii multimedia si proiectii 3D ce recreeaza structura originala.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Domus Transitoria palat Nero Italia vizita , #arheologie