O sonda a NASA va asoliza pe un asteroid dupa doi ani de calatorie in spatiu

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:45
4162 citiri
O sonda a NASA va asoliza pe un asteroid dupa doi ani de calatorie in spatiu
Foto: Facebook/NASA\'s OSIRIS-REx Asteroid Sample Return Mission

Dupa doi ani de calatorie in spatiu, sonda americana OSIRIS-REx va asoliza, luni, pe suprafata unui asteroid de dimensiunea unui zgarie-nori, aceasta fiind prima misiune americana cu scopul de a aduce pe Pamant mostre de pe un astfel de corp ceresc.

Misiunea de 800 de milioane de dolari are ca obiectiv principal aducerea pe Pamant a unor esantioane de asteroid necesare studierii inceputului Sistemului Solar, dupa cum a indicat NASA, relateaza DPA. Totodata, oamenii de stiinta vor avea astfel ocazia de a intelege mai bine traiectoriile unor asteroizi care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastra.

OSIRIS-REx este programata sa asolizeze pe asteroidul Bennu in jurul orei 17:00 GMT. Evenimentul va fi transmis in direct pe site-ul NASA.

Sonda a fost lansata in septembrie 2016 de la baza spatiala din Florida si de atunci a calatorit prin spatiul cosmic cu o viteza de peste 100.000 de kilometri pe ora.

Dupa ce va ajunge pe Bennu, sonda de 3,5 metri isi va petrece urmatorii doi ani pe suprafata acestuia. OSIRIS-REx are capacitatea de a colecta patruzeci si sase de kilograme de mostre de asteroid - cea mai mare cantitate de esantioane prelevate aduse pe Pamant de la misiunile Apollo din anii '60 si inceputul anilor '70.

Unul dintre scopurile cele mai importante ale misiunii OSIRIS-REx este studierea impactului caldurii solare asupra orbitelor asteroizilor care au potentialul de a lovi planeta noastra si de a cauza astfel pagube insemnate.

Bennu - denumit dupa un zeu din mitologia egipteana de un elev de clasa a treia desemnat castigatorul unui concurs - este unul dintre cei mai periculosi asteroizi cunoscuti de NASA din cauza marimii si a orbitei sale.

In luna august, sonda americana OSIRIS-REx a capturat primele imagini cu asteroidul Bennu, aflat in vecinatatea relativa a Pamantului.

Prelevarea esantioanelor de pe asteroidul Bennu, cu diametrul de 500 de metri, va avea loc abia in anul 2020, dupa o perioada in care vor fi efectuate numeroase masuratori si fotografii in urma carora se vor putea afla mai multe informatii despre acest asteroid, precum masa totala a acestuia sau detalii despre campul gravitational, parametrii ce influenteaza locul si modul in care sonda se va apropia de suprafata. De asemenea, specialistii trebuie sa se asigure ca pe Bennu nu exista nori de materie sau mici sateliti naturali care ar putea deteriora sonda.

Nu se cunoaste cu siguranta din ce este compusa suprafata asteroidului care este foarte intunecata.

Probele prelevate vor fi depozitate in interiorul sondei urmand a fi aduse pe Pamant in anul 2023.

Si alte sonde au adus pe Terra materiale din spatiu - mostre de vant solar (Genesis, 2004), esantioane de pe o cometa (Stardust, 2006) si probe de pe un asteroid (Hayabusa, 2010) . In prezent, Agentia Spatiala Japoneza are o sonda, Hayabusa2, aflata in apropiere de asteroidul Ryugu de pe care urmeaza sa ia probe pe care le va aduce inapoi pe Pamant in anul 2020. In plus, pe Terra au fost aduse 382 de kilograme de roci selenare prelevate de astronautii misiunilor Apollo din 1969 pana in 1972.

Asteroizii sunt alcatuiti din elementele de baza ale planetelor, iar compozitia lor ofera informatii pretioase despre inceputurile sistemului solar. In plus, posibila prezenta a apei si a unor minerale ar putea servi intr-o buna zi drept rezerve de combustibil pentru viitorii exploratori ai spatiului.

Numele misiunii reprezinta acronimul de la "Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer". Aceasta este cea de-a treia etapa a programului spatial al NASA de explorare a Sistemului Solar New Frontiers, din care mai fac parte misiunile New Horizons (New Frontiers I) si Juno (New Frontiers II)

Bennu se afla la o distanta fata de Pamant ce variaza intre 448.700 si 344 de milioane in kilometri. Asteroidul se roteste in jurul Soarelui in 1,2 ani si se intersecteaza cu orbita Pamantului la fiecare sase ani, la o distanta apropiata de cea care ne separa de Luna.

Oamenii de stiinta au constatat ca Bennu trece din ce in ce mai aproape de planeta noastra, existand chiar un risc scazut (unul din 2.500) sa intre in coliziune cu Terra intre anii 2175 si 2196, potrivit calculelor NASA. Daca un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternica decat cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Cand Osiris-REx va fi aproape de Pamant, in septembrie 2023, capsula care contine probele de pe Bennu va fi ejectata din sonda spatiala si va ateriza lin, franata de parasute, in vestul Statelor Unite, langa Salt Lake City. Probele vor fi transportate la Centrul spatial Johnson din Houston (Texas), unde vor fi catalogate si analizate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sonda asteroid NASA, #sonda OSIRIS REx asteroid , #spatiu