O pasare disparuta acum 130.000 de ani a renascut in mod misterios

Sambata, 11 Mai 2019, ora 14:55
12880 citiri
O pasare disparuta acum 130.000 de ani a renascut in mod misterios
Foto: Arhiva Wikipedia

Carstelul cu gatul alb - o pasare care traieste pe insula Aldabra din Oceanul Indian - a reaparut in arealul sau, dupa ce disparuse in urma cu mai bine de 130.000 de ani. Oamenii de stiinta explica modul in care s-a intamplat.

Specia de pasare a ajuns pe insula Aldabra in urma cu sute de mii de ani si s-a adaptat mediului respectiv. Mai exact, in lipsa pradatorilor de pe insula - la apogeul evolutiei sale - carstelul cu gatul alb isi pierduse capacitatea de a zbura. In consecinta, a disparut acum circa 136.000 de ani, atunci cand insula izolata pe care traia a fost inghitita de ape.

Mare le-a fost, insa, surpriza cercetatorilor care studiaza fauna din zona cand au aflat ca, de fapt, carstelul cu gatul alb a renascut, cateva mii de ani mai tarziu potrivit CNN.

Mai exact, acestia au descoperit fosile de carstel cu gatul alb atat dinaintea scufundarii insulei, cat si din perioada de dupa revenirea acesteia la suprafata. Era semn clar ca pasarea a renascut.

Si mai interesant este ca, dupa misterioasa sa revenire la viata, carstelul cu gatul alb putea sa zboare. Intre timp - traind tot pe insula fara pradatori - si-a pierdut, insa, din nou aceasta capacitate.

Desi e surprinzator, fenomenul poate fi explicat. Potrivit oamenilor de stiinta, acesta se numeste evolutie iterativa si se refera la faptul ca o specie poate aparea de mai multe ori, de-a lungul istoriei si evolua similar.

G.K.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#pasare renascuta dupa disparitie, #carstel gat alb pasare renascuta, #pasare renascuta Oceanul Indian , #specie