O noua specie de dinozaur a fost descoperita in Ecuador (Foto&Video)

Sambata, 07 Decembrie 2019, ora 15:16
3208 citiri
O noua specie de dinozaur a fost descoperita in Ecuador (Foto&Video)
Foto: Arhiva Pixabay

O noua specie de dinozauri, Yamanasaurus lojaensis, a fost descoperita in Ecuador arata datele oferite publicului de cercetatori.

Ramasitele unei noi specii de Titanosaur din epoca cretaceului au fost descoperite in Ecuador, unde nu au mai fost gasite pana acum fosile de dinozaur, a anuntat vineri Universitatea Tehnica Particulara din Loja (UTPL), care a finantat cercetarea, noteaza Huffington Post.

"Primul dinozaur gasit in Ecuador (...) este rezultatul cercetarilor realizate in parteneriat cu specialisti din Argentina", a declarat Juan Pablo Suarez, de la UTPL, la o conferinta de presa in orasul Loja, capitala provinciei cu acelasi nume, in apropiere de granita cu Peru, unde a fost inregistrata descoperirea.

Seful cercetarii din UTPL, ecuadorianul Galo Guaman, a declarat ca "studiile au stabilit ca este un titanosaur".

Specialistii spun ca "ar fi o specie noua" pe care au botezat-o Yamanasaurus lojaensis, pornind de la locul in care au fost gasite fosilele, Yamana, in Valea Casanga din provincia Loja.

Este vorba de ramasitele unui schelet dezarticulat si incomplet. Printre oasele descoperite se afla doua vertebre ale sacrului, una din coada si ramasitele humerusului si tibia.

Savantii au descris noul dinozaur ca pe un animal "care a avut oase scurte si groase, cu dimensiuni mici, pana la sase metri lungime si intre doi si trei metri inaltime; robust si dotat cu o platosa de protectie".

Echipa de cercetatori a fost condusa de paleontologul argentinian Sebastian Apesteguia de la Consiliul National de Cercetari Stiintifice si Tehnice (CONICET) din tara sa, impreuna cu compatriotul sau Pablo Ariel Gallina. Pe langa Guaman, au mai participat si ecuadorienii Jhon Soto si Jose Tamay, profesori de Geologie la UTPL.

Rezultatele investigatiei stiintifice au fost publicatu in ultimul numar al revistei de specialitate Cretaceous Research, cu titlul "Primul dinozaur ramane din Cretaceul din Ecuador".

Fosilele au fost localizate in perioada cretacica, atribuite genului Saltasaurinos, un grup de sauropode, care a trait intr-o perioada situata in urma cu 85 - 65 de milioane de ani.

Cercetarea a fost sponsorizata de UTPL si Institutul National al Patrimoniului Cultural (NPC) din Ecuador, in coordonare cu Fundatia Azara, Universitatea Maimonides si CONICET din Argentina.

Fosile de dinozauri au fost gasite in Argentina si Brazilia, dar Chile, Peru, Bolivia si Columbia au descoperit, de asemenea, resturi sub forma a mii de amprente fosile si uneori indicand scheletul sau oase izolate, au explicat paleotologii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#specie noua dinozaur Ecuador, #specie noua dinozaur , #descoperire