Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > NASA
A   A   A

O capsula Soyuz a fost lansata spre ISS

O capsula Soyuz a fost lansata spre ISS
Foto: Pixabay (Arhiva)
O racheta Soyuz a fost lansata joi seara de la cosmodromul din Baikonur, in Kazahstan, transportand pe orbita o capsula Soyuz la bordul careia se afla cei trei membri ai Expeditiei 59 pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

Doi dintre ei sunt astronautii care au supravietuit unei lansari ce a avut loc in luna octombrie, cand racheta a suferit o avarie imediat dupa lansare, fiind necesara ejectarea de urgenta a astronautilor si abandonarea misiunii, conform NASA.

Astronautul Nick Hague si cosmonautul Alexei Ovcinin trebuiau sa plece pe 11 octombrie intr-o misiune spatiala de sase luni, insa o defectiune la unul dintre propulsoare, produsa la 2 minute dupa lansare, a condus la aterizarea de urgenta a capsulei Soiuz, marcand un prim esec in istoria zborurilor cu echipaj uman catre ISS. Alaturi de cei doi, la bordul capsulei Soyuz, care a fost lansata la ora 19:14 GMT, se afla si astronautul american Christina Hammock Koch.
Comandantul misiunii, Alexei Ovcinin, 47 de ani, a declarat miercuri ca este increzator in succesul acestei misiuni. Nick Hague, 43 de ani, a declarat ca asteapta cu nerabdare lansarea, care va fi prima sa calatorie in spatiu. "Sunt 100% increzator", a spus el. Aceasta este prima misiune in spatiu si pentru Christina Hammock Koch, 40 de ani.

Misiunea celor trei la bordul avanpostului orbital va dura 6 luni si jumatate.

Statia Spatiala Internationala, unul dintre rarele exemple ce marcheaza cooperarea dintre Rusia si Statele Unite intr-un context de tensiuni diplomatice fara precedent intre cele doua tari dupa Razboiul Rece, se afla pe orbita din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei si se deplaseaza cu o viteza de 28.000 de kilometri pe ora.
Saisprezece tari participa la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finantat in mare parte de Statele Unite si Rusia.
Facebook ShareTweet
 Joi, 14 Martie 2019, ora 22:05

 Articol citit de 2407 ori

Citeste si: