Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Noua ipoteza despre disparitia dinozaurilor: Au avut ghinion

Noua ipoteza despre disparitia dinozaurilor: Au avut ghinion
Foto: Arhiva Hepta.ro
Dinozaurii s-ar fi putut plimba nestingheriti pe Pamant si in prezent, chiar si in urma impactului cu asteroidul care a dus la extinctia lor. Totul a tinut, insa, de noroc.

Cel putin asta sustin doi oameni de stiinta japonezi, care sunt convinsi ca dinozaurii ar impanzi acum planeta noastra, daca asteroidul care a lovit Peninsula Yucatan in zona in care se afla acum Golful Mexicului ar fi cazut in o multime de alte locuri.

Prin impactul cu terenul stancos din acea zona, in urma cu circa 65 de milioane de ani, funinginea a ajuns in aer, iar acest lucru a dus la o reactie in lant, care in cele din urma a provocat extinctia uriaselor animale, relateaza USA Today.

Kunio Kaiho si Naga Oshima au sustinut, intr-un nou studiu publicat joi in jurnalul "Scientific Reports", ca ar fi fost o probabilitate de doar 13 la suta ca dinozaurii sa dispara de pe Pamant, daca impactul cu asteroidul de 9 km in diametru s-ar fi produs in alta zona a planetei.
"Au fost ghinionisti", a spus Kaiho, citat de The Guardian.

Ghinionul a fost reprezentat de rezervele foarte boogate de hidrocarburi si sulfat care se aflau in zona in care a avut loc impactul. Astfel, aceste elemente au fost incalzite, ceea ce a dus la formarea funinginei stratosferice si aerosolilor de sulfat, dupa care a urmat o racire globala extrema si seceta.

Scaderea temperaturii a fost una uriasa, de 10 grade Celsius la nivelul intregii planete si, mai mult, s-a produs blocarea luminii solare. Intregul ecosistem a fost in colaps, trei sferturi dintre animale disparand atunci.

Oamenii de stiinta sustin ca, in functie de locul de pe Pamant, cantitatea de hidrocarburi si sulf din scoarta terestra variaza mult. Astfel, pe 87 la suta din suprafata planetei nu exista o cantitate suficienta de depozite de hidrocarburi si sulfat care sa fi putut in cele din urma sa duca la extinctia dinozaurilor in urma impactului devastator.
In anul 2014, paleontologul Steve Brusatte a spus ca dinozaurii ar fi supravietuit impactului, "daca ar fi avut loc cu cateva milioane de ani mai devreme sau mai tarziu".

Citeste si:

Un nou studiu face lumina in cazul disparitiei dinozaurilor - Se incheie o disputa de peste 35 de ani?Cand au disparut dinozaurii - noua ipoteza a oamenilor de stiintaPamantul a stat doi ani in intuneric, dupa impactul cu asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Efectele au fost dramatice
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 11:37

 Articol citit de 10238 ori

Citeste si: