NASA a anulat premiera: Iesirea in spatiu exclusiv feminina nu va mai avea loc

Marti, 26 Martie 2019, ora 11:32
4044 citiri
NASA a anulat premiera: Iesirea in spatiu exclusiv feminina nu va mai avea loc
Foto: Arhiva Pixabay

Agentia Spatiala Americana (NASA) a anulat, luni, prima iesire in spatiu a unei echipe formate din doua femei astronaut, programata pentru vineri, intrucat la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) nu exista suficiente costume spatiale de marime potrivita.

Ca urmare, Christina Koch va iesi in spatiu insotita de astronautul american Nick Hague, informeaza AFP.

Initial, aceasta trebuia sa fie acompaniata de compatrioata sa Anne McClain, in cadrul primei iesiri in spatiu exclusiv feminine.

Pana in prezent, cele 214 iesiri in spatiu realizate de la lansarea ISS pe orbita, in 1998, au fost efectuate doar de echipe formate din barbati sau dintr-un barbat si o femeie.

In timpul iesirii in spatiu realizate saptamana trecuta in compania lui Nick Hague, Anne McClain si-a dat seama ca i s-ar potrivit mai bine masura "medium" a partii superioare a costumului de astronaut, potrivit unui comunicat al NASA.

"Cum insa pana vineri, 29 martie, poate fi pregatita o singura componenta superioara a unui costum de marime medie, acesta va fi purtat de Koch", a precizat Agentia spatiala.

Costumele spatiale de la bordul ISS sunt de fapt un ansamblu de mai multe elemente, combinate pentru a se potrivi corpului astronautilor, a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al Centrului Spatial Johnson din Houston, sediul de unde sunt coordonate misiunile astronautilor americani.

Potrivit acesteia, la bordul ISS se gasesc doua parti superioare din costum pentru fiecare dintre cele trei marimi disponibile (mediu, mare, foarte mare) . Una dintre partile destinate masurii medii este insa o piesa de rezerva care necesita 12 ore de munca pentru a fi pregatita de iesirea in spatiu.

"Facem tot ce ne sta in putinta pentru a anticipa masurile de care va avea nevoie fiecare astronaut, in functie de marimea costumului in care si-a facut antrenamentul", a oferit mai multe detalii purtatorul de cuvant Brandi Dean. "Marimea poate suferi modificari atunci cand acestia se afla pe orbita, din cauza modificarilor pe care microgravitatia le poate provoca asupra corpului", a adaugat Dean.

"In plus, niciun antrenament nu poate simula perfect o iesire in spatiu", a adaugat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#NASA anuleaza iesire spatiu, #iesire spatiu feminina anulata , #NASA