Luna Plina si stele cazatoare, in aceasta noapte. Combinatia fenomenelor este extrem de rara

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 21:10
8467 citiri
Luna Plina si stele cazatoare, in aceasta noapte. Combinatia fenomenelor este extrem de rara
Foto: Arhiva Pixabay

Luna Plina si stele cazatoare vor fi vizibile pe bolta cereasca in noaptea de vineri spre sambata, cu ocazia solstitiului de iarna, care propune pasionatilor de astronomie un spectacol de o frumusete exceptionala, un eveniment ce nu se va mai repeta inainte de anul 2094.

Data de 21 decembrie marcheaza solstitiul de iarna si inceputul sezonului hibernal. Cu aceasta ocazie, odata cu sosirea noptii, cerul va deveni decorul unui veritabil balet luminos si feeric, datorita unei combinatii de doua fenomene rare si spectaculoase, informeaza site-ul demotivateur.fr.

Astfel, la ora 00:24, Soarele, asa cum se intampla de obicei in aceasta perioada a anului, se va afla in cel mai jos punct al sau de pe bolta, care va coincide cu ziua cea mai scurta din calendar pentru emisfera nordica, in mod contrar fata de emisfera sudica, unde va fi inregistrata ziua cea mai lunga a anului.

Pe durata acestei lungi si prime noapte de iarna astronomica, doua fenomene vor avea loc simultan, oferind pasionatilor de astronomie un spectacol deosebit. Este vorba mai intai de ultima Luna Plina din anul 2018, care va fi insotita de o ploaie de stele cazatoare (meteori), denumite Urside.

Aceasta combinatie este extrem de rara, intrucat ea nu se va mai repeta inainte de anul 2094, potrivit jurnalistilor de la revista Forbes.

Luna Plina va fi vizibila incepand cu ora 19:50 si ploaia de meteori Urside - proveniti din cometa 8P/Tuttle - va fi vizibila putin mai tarziu, in noaptea de vineri spre sambata, cu putin timp inainte zori.

De obicei, Ursidele sunt vizibile in atmosfera terestra intre 17 si 25 decembrie si isi ating apogeul pe 22 decembrie.

In general, in timpul ploii de meteori Urside, este posibil sa se vada, in medie, zece stele cazatoare pe ora, dar se intampla destul de des ca pasionatii de astronomie sa poata sa admire cincisprezece meteori pe ora in data de 22 decembrie, daca in acea noapte cerul este senin.

Aceste stele cazatoare vor traversa bolta cereasca cu viteze de aproximativ 33 de kilometri pe secunda si vor lasa impresia ca provin din constelatia Ursa Mica (Carul Mic)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#luna plina vineri noapte, #stele cazatoare vineri noapte , #fenomen